Aktuelno iz kulture

Deset evergrin pesama koje je napisala Marina Tucaković

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

20/09/2021

-

20:25

Deset evergrin pesama koje je napisala Marina Tucaković
Marina Tucaković - Copyright Instagram/marina.tucakovic

veličina teksta

Aa Aa

Od svih pesama koje je tokom svoje bogate karijere napisala Marina Tucaković, izdvajala je kao svoje omiljene "Dođavola sve", koju peva Oliver Mandić, "Grlicu" Željka Samardžića, "Rano je za tugu" Harisa Džinovića i "Podseti me šta to beše ljubav", koju izvodi Oliver Dragojević. 

Tucaković, koja je 19. septembra izgubila bitku sa karcinomom, poslednjih decenija bila je najpoznatija po saradnji sa folk izvođačima, ali je sedamdesetih i osamdesetih bila zaslužna za brojne pop i rok hitove, koji danas imaju status evergrin muzike.

Na primer, upravo Marina napisala je tekst za "Valentino iz restorana", koji se našao na albumu "Rokenrol za kućni savet" Riblje čorbe, jedinu pesmu ove grupe koju nije napisao Bora Đorđević.

Radila je sa Divljim jagodama, Divljim Anđelima ("Voli te tvoja zver") i napisala jedini hit Aleksandra Mažeka "Ljubav preko žice". Ona je tekstopisac velikog dela opusa Slađane Milošević, a praktično je stvorila bend Zana.

Iako je stvarna lista njenih hitova mnogo duža, izdvojili smo 10 njenih pesama koje su stekle status evergrina.

1. "Jabuke i vino" Zana i Željko Bebek

Marina Tucaković napisala je popularnu baladu za Željka Bebeka i Zanu Nimani "Jabuke i vino" 1983. godine. Ona je sa Zanom godinama intenzivno sarađivala i važila je za ravnopravnog člana grupe Zana tokom snimanja albuma "Loše vesti uz rege za pivsku flašu". Za taj sastav napisala je neprolazne hitove: "Dodirni mi kolena", "Mladiću moj", "Oženićeš se ti", "Rukuju se rukuju" i mnoge druge.

2. "Čija je ono zvijezda" Zdravko Čolić

Marina je za Zdravka Čolića napisala mnogo pesama, među kojima i "Rušku", "Vatra i barut", "Noć mi te duguje", Maslinasto zelena", "Mastilo i voda", "Južnjaci"... 

3. "Što to biješe ljubav" Oliver Dragojević

Pesmu "Što to biješe ljubav" Marina i njen suprug Aleksandar Radulović Futa namenili su Zdravku Čoliću. Ipak, sudbina je htela da završi na albumu Olivera Dragojevića i postane jedan od njegovih najprepoznatljivijih hitova. Takođe, Dragojević je pevao pesmu "Zašto", koju je Tucaković napisala za film "Nacionalna klasa".

4. "Arija" Viktorija

Rok balada "Arija" donela je veliku popularnost grupi Viktorija, ali je pevačica Snežana Mišković, koja je zadržala ime Viktorija kao svoje umetničko, menjala jedan od najdirljivijih stihova u toj pesmi. 

"Kad je Marina Tucaković napisala tu pesmu, ja nisam htela da je pevam zbog tog stiha 'sve mi je teže što sam starija', ali ubedila me je, i bogami, desilo mi se nekoliko ružnih stvari u nekoliko narednih godina. Od tada ja tu pesmu uživo uvek promenim u 'sve mi je lepše što sam starija'", izjavila je Mišković u jednom intervjuu.

5. "Ti samo budi dovoljno daleko" Generacija 5

Marina sa kojom su članovi benda "Generacija 5" davne 1979. godine sarađivali samo na prvom albumu, jednom prilikom istakla je da je tekst za pesmu "Ti samo budi dovoljno daleko" najbolji koji je ikad napisala. Ipak, u intervjuima je uglavnom naglašavala da joj je teško da odabere svoje omiljene pesme i nerado ih je izdvajala.

6. "Ljuljaj me nežno" Oliver Mandić

Pesmu "Ljuljaj me nežno" Marina je prvobitno napisala za Slađanu Milošević, ali ju je na kraju otpevao njen tadašnji dečko Oliver Mandić. Za njega je napisala i "Osloni se na mene", "Smejem se, a plakao bih", "Pomagajte, drugovi", "Nije za nju", "Pitaju me, pitaju", "Govor tvog tela" i doprinela njegovom vrtoglavom uspehu osamdesetih. 

7. "Flojd" Dado Topić

Čuveni filmski kompozitor Zoran Simjanović, koji je umro u aprilu ove godine, ispričao je jednom prilikom kako je nastala pesma "Flojd", koju je otpevao Dado Topić. 

"Marina Tucaković je napisala fenomenalne tekstove i sad je trebalo naći nekog da ih otpeva. Odmah mi je na pamet pao Dado Topić. Pristao je a da nije ni čuo pesmu. Kad je stigao u Beograd, otpevao ju je iz cuga. Ipak, interesantnija je priča za pesmu iz tog filma 'Zašto'. Imao sam dvojicu kandidata - Davorina Popovića i Olivera Dragojevića. Zamolio sam organizatore da okrenu frontmena grupe Indeksi jer sam želeo prvo rokera da pitam. Davorin je rekao da ne može da dođe i Oliver ju je snimio.

Posle nekog vremena sedeo sam s Davorinom u Sarajevu i on mi kaže: 'Što ti je dobra ova pesma', a ja mu objasnim da je to ona pesma koju je odbio da snimi. Uzviknuo je: 'Joj, mene budale!'", ispričao je Zoran jednom prilikom.

8. "Apsolutno tvoj" Mirzino jato

Jedini, ali zato veliki hit sastava Mirzino jato "Apsolutno tvoj" prepevali su kasnije mnogi pevači i grupe, a tekst te pesme delo je upravo Marine Tucaković. 

9. "Stranac u noći" Massimo Savić

Regionalna zvezda Massimo Savić sarađivao je sa Marinom na nekoliko pesama i na svojim društvenim mrežama oprostio se od Tucaković.

"Draga Marina, hvala ti za Stranca. Zauvek ćeš biti tu. U stihovima. I sećanjima", napisao je Masimo Savić, za kog je ona napisala i pesme "Kad čovjek voli ženu", "Ti si bol bića mog", "Pusti me da spavam" i "Hvata me panika".

10. "Daleke jecaju zvezde" Tanja Bošković

Pesma koja je ostala upamćena kao "Poslednji tango", snimljena je za film "Balkan ekspres" i još je jedan primer Marinine plodonosne saradnje sa kompozitorom Zoranom Simjanovićem. Preminuli kompozitor za muziku u tom filmu nagrađen je Zlatnom arenom na Filmskom festivalu u Puli 1983.

Komentari (0)

Kultura