Aktuelno iz kulture

"Frankenštajn" Meri Šeli novi rekorder na aukciji: Prvo izdanje najpoznatije horor priče prodato za 1,17 miliona dolara

Komentari

Autor: The Guardian, Euronews Srbija

21/09/2021

-

17:41

"Frankenštajn" Meri Šeli novi rekorder na aukciji: Prvo izdanje najpoznatije horor priče prodato za 1,17 miliona dolara
Prvo izdanje Frankeštajna - Copyright Christie's

veličina teksta

Aa Aa

Jedan od retko sačuvanih primeraka prvog izdanja čuvenog klasika "Frankenštajn ili Moderni Prometej" Meri Šeli (1797-1851) prodat je za 1,17 miliona dolara na aukciji koju je organizovala kuća "Crhistie`s", i time je ovaj kultni roman postao novi rekorder kada je u pitanju aukcijska prodaja nekog štampanog dela s potpisom jedne žene.

Kako su naveli iz pomenute aukcijske kuće, prvobitno je procenjeno da će taj izuzetan i dobro očuvan primerak "Frankenštajna" dostići cenu između 200.000 i 300.000 dolara.

Kako podseća Gardijan, do sada je rekord "držalo" prvo izdanje čuvenog romana "Ema" iz 1816. Džejn Ostin (prodato za 150.000 funti 2008. godine). S tim da se ne računa primerak "Pripovetke barda Bidla" Džoane Rouling, koje je 2007. dostilglo cenu od 1,95 miliona funti, jer je u pitanju ručno izrađen i ilustrovan primerak.

Književnica Meri Šeli imala je 21 godinu kada je objavila svoje najpopularnije delo, a koje će postati jedno od najčitanijih romana svih vremena. Legenda kaže da je inspiraciju dobila boraveći na Ženevskom jezeru, gde je boravila maja 1816. sa budućim suprugom, pesnikom Persi Biš Šeli i čuvenim Lordom Bajronom. Bajron je navodno zadao okupljenom društvu izazov: "Svako od nas neka napiše priču o duhovima." 

Meri je očigledno najozbiljnije prihvatila izazov. "Frankenštajn ili Moderni Prometej" ugledao je potom svetlost dana 1. januara 1818. (štampan je u svega 500 primeraka), zahvaljujući maloj londonskoj izdavačkoj kući "Lackington, Hughes, Harding, Mavor & Jones". Međutim, roman nije bio potpisan. Imao je posvetu ocu Vilijamu Godvinu i uvod koji je Persi Biš Šeli napisao u autorkino ime. 

Drugo englesko izdanje objavljeno je 1823. sa jasno naznačenim imenom Meri Šeli na naslovnoj strani, a treće, prerađeno izdanje se pojavilo 1831. i ono uključuje predgovor same književnice. 

Naučnik želeo da otkrije tajnu života, pa stvorio čudovište

Priča o Viktoru Frankenštajnu, naučniku koji je želeo da otkrije tajnu života a stvorio strašno čudovište, postalo je otelotvorenje užasa i kazne koja sledi kad se prekorače moralne granice ljudskog napretka.

Poput Prometeja, Viktor Frankenštajn je pobunjenik koji veruje u vlastite tvoračke potencijale i ima smelosti da prevaziđe ljudska ograničenja. Njegova intelektualna znatiželja i ambicija ne doprinose društvu već vode u propast i, kao njegov mitski preteča, on biva kažnjen zbog potrage za zabranjenim znanjem.

Još od objavljivanja 1818. čitaoci su bili fascinirani Frankenštajnovim čudovištem i zaintrigirani moralnim i etičkim pitanjima koja je roman pokrenuo. Ovaj gotski roman i klasik engleske književnosti tako je prerastao u književni mit, koji i danas živi kroz mnogobrojne pozorišne, filmske i medijske adaptacije.

Otac Meri Vulstonkraft Šeli je bio radikalni filozof Vilijam Godvin, a majka Meri Vulstonkraft, spisateljica poznata po ranom feminističkom delu "Odbrana prava žena" (1792). Veoma rano je pokazala sklonosti prema čitanju i pisanju, a prvi tekst je napisala sa jedanaest godina. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura