Aktuelno iz kulture

Pikasova ćerka poklonila njegova dela Francuskoj kako bi isplatila porez

Komentari

Autor: Artdaily

23/09/2021

-

07:12

Pikasova ćerka poklonila njegova dela Francuskoj kako bi isplatila porez
Pablo Pikaso - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Malo je ljudi koji imaju taj luksuz da isplate porez donirajući umetnička dela svog pokojnog oca. To je upravo učinila ćerka jednog od najvećih umetnika svih vremena, Pabla Pikasa (1881-1973).

Osam umetničkih dela i knjigu crteža sa potpisom španskog majstora predala je Nacionalnom Pikasovom muzeju u Parizu njegova ćerka Maja Ruiz Pikaso (86) i time isplatila porez na nasledstvo.

Među poklonjenim delima je i slika "Dete sa lizalicom koje sedi ispod stolice", a koja verovatno prikazuje malu Maju i predstavlja zastrašujući svet uoči Drugog svetskog rata.

Majina majka, Pikasova velika muza

Maja je najstarije Pikasovo dete. Njenu majku, Mariju Terezu Volter, Pikaso je upoznao 1927. u Parizu, kada je ona imala samo 17 godina. Dugo su krili vezu, jer je Pikaso u to vreme bio u braku sa Olgom Koklovom. 

Marija Teraza je bila inspiracija za mnoga Pisakova dela, poput "Žene koja sedi pored prozora", "San" i "Mrtva priroda sa lalama", a prema Pikasovim biografima, od svih prolaznih avantura, Pikaso je upravo najviše voleo Volter. Međutim, ni mlada žena ni novorođeno dete nisu dugo držali Pikasovu pažnju i on se ubrzo zaljubio u Doru Mar, samo godinu pošto se Maja rodila. Mari Tereza je završila tragično, obesila se četiri godine posle smrti velikog slikara, a Majin sin Olivije napisao je knjigu o svom dedi 2004. godine.

Prema rečima francuskih zvaničnika, poklonjena umetnička dela su "jedna od najvažnih donacija poslednjih decenija", prenosi Artdaily.

Među poklonom su i statua u polinezijskom stilu, slična onima koje je umetnik čuvao kao totem u svojoj radionici, a nastarija slika je iz 1895. i u pitanju je portret Pikasovog oca.

Poklon će biti predstavljen na izložbi u aprilu

Kako je objavljeno, donacija će biti predstavljena u aprilu naredne godine u muzeju u Parizu.

Nacionalni Pikasov muzej u Parizu od 1985. se nalazi u zgradi nekadašnjeg hotela iz 17. veka, ere baroka, u mondenskoj četvti Marais pariskog trećeg arondismana. Ovaj muzej je ujedno i dom najveće zbirke umetnikovih dela - na ovom mestu se čuva 5.000 umetničkih radova, uključujući slike i skulpture i brojne crteže, fotografije i dokumente.

Većinu eksponata umetnik je, posle smrti 1973, ostavio fransuskoj državi, gde je proveo veći deo svog života. Drugi deo eksponata je donirala njegova porodica, uključujući njegovu udovicu Žaklin.

Prema "Ginisovoj knjizi rekorda", Pikaso je napravio oko 13.500 slika, 100.000 grafika, 34.000 ilustracija za knjige i 500 skulptura. Ukupna vrednost njegovog opusa je 1973. godine procenjena na 750 miliona dolara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura