Reflektor

Sotbi prvi put održava aukciju u kazinu: Prodaju se Pikasove slike u Las Vegasu

Komentari

Autor: Wall Street Journal

11/08/2021

-

20:06

Sotbi prvi put održava aukciju u kazinu: Prodaju se Pikasove slike u Las Vegasu
Pablo Pikaso - Copyright AP/Frank Augstein, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Aukcijska kuća Sotbi održaće u Las Vegasu aukciju kolekcije slika Pabla Pikasa koja je u vlasništvu MGM Rizorts kompanije. Reč je o jedanaest dela, koja su dugo bila izložena u restoranu "Pikaso" u "Belađo" hotelu i kazinu.

Prodaja zakazana za 23. oktobar deo je plana kompanije da postane poznata kao moćan igrač na tržištu umetnina, a ideja je da se od dobijenog novca proširi njihova kolekcija dela savremene umetnosti.

Ime Stiva Vina, koji je pribavio ovu kolekciju za MGM kompaniju, poslednjih godina je ukaljano optužbama za seksualno uznemiravanje, pa tek treba da se vidi da li će to uticati na postignutu cenu slika. 

"Vin je igrao ključnu ulogu u pokretanju MGM kolekcije", kaže Ari Kastrati, generalni menadžer sektora ugostiteljstva u MGM Rizorts. On kaže da MGM sada planira da novac dobijen od prodaje Pikasovih slika uloži u dela koja su naslikale žene i crni umetnici, prenosi Vol Strit džurnal.

To će ujedno biti i prvi put da Sotbi održava aukciju izvan nekog od svojih sedišta, a procenjuje se da će za kolekciju biti postignuta cena od najmanje 70 miliona dolara.

Priredila: S. R.

Komentari (0)

Kultura