Aktuelno iz kulture

Zbirka porodice Garašanin "bogatija" za više stotina dokumenata i "Adligat" je prvi put predstavlja javnosti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/09/2021

-

12:24

Zbirka porodice Garašanin "bogatija" za više stotina dokumenata i "Adligat" je prvi put predstavlja javnosti
ADLIGAT - Copyright ADLIGAT

veličina teksta

Aa Aa

Zbirka porodice Garašanin u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" obogaćena je za više stotina dokumenata, među kojima se naročito ističe 30 pisama predsednika srpske vlade Milutina Garašanina (1843-1898), pismo predsedniku SANU Stojanu Novakoviću, pisma Milenka Vesnića, kao i fotografije iz života ove značajne srpske porodice.

Celokupna zbirka sa više od 700 dokumenata, pisama i fotografija po prvi put je sada dostupna javnosti, navodi se u saopštenju "Adligata".

ADLIGAT

 

"Porodica Garašanin jedna je od najvažnijih porodica moderne srpske istorije koja je Srbiji, pored slavnog Ilije Garašanina, podarila još čitav niz važnih i uglednih političara i naučnika. Njihova lična arhiva bila je rasuta i mi je, strpljivo, sakupljamo, otkupljujemo ili dobijamo na poklon deo po deo - već deset godina", kaže Viktor Lazić, predsednik Udruženja "Adligat".

Naredni korak je na istoričarima da zbirku detaljno istraže i, kako dodaje Lazić, nema sumnje da će važni podaci o našoj istoriji isplivati iz obimne dokumentacije koja je nastajala između 1845. i 1945. godine.

ADLIGAT

 

Značajan deo arhive Udruženju je poklonio književnik Goran Nedeljković, a arhiva do sada nije bila poznata niti dostupna javnosti.

U Zbirci porodice Garašanin može se videti jedna beleška Iliju Garašanina (1812-1874) predsednika Vlade, ustavobranitelja, tvorca "Načertanija", jednog od najznačajnijih srpskih državnika XIX veka, kao i jedno pismo ispravljano njegovom rukom, priznanice na njegovo ime i pisma koja su njemu upućivana.

Najveći deo građe pripadao je sinu Ilije Garašanina, Milutinu, koji je takođe bio izuzetno značajan državnik, predsednik vlade, predsednik Narodne skupštine, ministar u više vlada, te osnivač i predsednik prve političke stranke u Srbiji. Milutin je poznat i kao učesnik prvog telefonskog razgovora u Srbiji na relaciji Beograd - Niš 1886. sa kraljem Milanom.

ADLIGAT

 

Dobijena je i značajna arhiva dr Vladimira Garašanina, pravnika, oficira, učesnika Kumanovske bitke i Prvog svetskog rata, pa je njegova dokumentacija vezana za ove ratove naročito interesantna, uključujući deo njegovog ratnog dnevnika iz 1914. godine.

U zbirci porodice Garašanin nalazi se i velika francuska enciklopedija u 20 tomova, koju je Milutin Garašanin držao u svojoj kancelariji u vreme dok je bio predsednik vlade.

ADLIGAT

 

Udruženje Adligat formirano je na osnovu porodične Biblioteke Lazić (od 1882) i otvorilo je za javnost Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti. U okviru Doma legata čuva legate i zbirke najznačajnijih srpskih porodica, među kojima se ističu legati porodica Bešević, Leko, Žigon, Tartalja, Dimitrijević i Šljivić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura