Aktuelno iz kulture

"Čovek koji je definisao budućnost": Izložba o Nikoli Tesli u Italijanskom institutu za kulturu

Komentari

Autor: Tanjug

07/09/2021

-

20:37

"Čovek koji je definisao budućnost": Izložba o Nikoli Tesli u Italijanskom institutu za kulturu
Danijel Meuči - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Izložba akvarela "Nikola Tesla, čovek koji je definisao budućnost" italijanskog arhitekte i grafičkog dizajnera Danielea Meučija otvorena je večeras u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu i trajaće do 28. septembra.

"Za mene je ovo velika čast, ali i velika zabava i jako je lepo videti ono što ja svakodnevno radim kod kuće ovako uramljeno i izloženo", rekao je autor Meuči, koji već tri godine istražuje Teslin život i delo kako bi na ovaj način upoznao italijansko stanovništvo sa njim.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Izloženo je oko 50 radova u akvarel tehnici koji su posvećeni velikom srpskom naučniku i njegovom nesvakidašnjem životu, a koji su nastali kao rezultat Meučijevog rada na prvoj grafičkoj noveli o Tesli.

"Kada sam upoznao predstavnika izdavačke kuće i autora i kada su mi oni ispričali o grafičkoj noveli koju planiraju da izdaju, odmah sam predložio i da organizujemo jednu malu izložbu ne samo kako bismo prikazali tu umetničku lepotu i Meučijevo crtačko umeće, već i značaj koji Nikola Tesla ima u Srbiji", otkrio je direktor Italijanskog instituta za kulturu Roberto Činkota.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Po njegovim rečima, Meuči je tip umetnika koji putujući i svojim radom pokazuje glavni interes koji postoji, a to je povezivanje dveju zemalja.

Osnivač i predsednik Tesline naučne fondacije iz Filadelfije, pronalažac Nikola Lončar i počasni direktor Tesline fondacije Marko Lopušina su potom dodelili Meučiju Medalju Nikole Tesle, koja se dodeljuje ljudima koji čuvaju lik i delo ovog velikog naučnika.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Dodela ovog priznanja bila je neočekivana, ali i veoma prijatno iznenađenje za sve prisutne i samog autora.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura