Novac

Hrvatska ne odustaje od Tesle na evrokovanici: Raspisan konkurs za idejno rešenje, za najbolji dizajn nude oko 9.000 evra

Komentari

Autor: Poslovni.hr / Hina

03/08/2021

-

10:27

Hrvatska ne odustaje od Tesle na evrokovanici: Raspisan konkurs za idejno rešenje, za najbolji dizajn nude oko 9.000 evra
Nikola Tesla i Narodna banka Hrvatske - Copyright EPA/ANTONIO BAT, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatska narodna banka (HNB) danas je raspisala konkurs za izbor dizajna nacionalne strane eurokovanica, koji će biti otvoren do 15.septembra. Mogu se prijaviti svi punoletni državljani Republike Hrvatske, a autori se mogu javiti samostalno ili u koautorstvu, saopštila je centralna banka Hrvatske.

Motivi koji su odabrani za hrvatsku stranu eurokovanica su – geografska karta Republike Hrvatske za naličje kovanice dva evra, životinja kuna za naličje kovanice od jednog evra, Nikola Tesla za naličje kovanica od 50, 20 i 10 centi i glagoljica za naličje kovanica od pet, dva i jednog centa.

"U pozadini svih motiva će se nalaziti šahovnica, kao najupečatljiviji deo grba Republike Hrvatske", podsećaju iz HNB.

Kako ističu, ukupni fond nagrada iznosi najviše 500.000 kuna koji će se isplaćivati za tri najuspešnija predloga dizajna naličja eurokovanica po pojedinom motivu, i to za prvorangirani dizajn 70.000 kuna, odnosno oko 9.000 evra. Drugorangirani dizajn će biti nagrađen sa 35.000 kuna, odnosno 4.500 evra, dok će za trećerangirani dizajn u svakoj kategoriji nagrađeni dobiti po 20.000 kuna, odnosno nešto više od 2.500 evra.

Procedura za izbor dizajna na evru

Ocenjivanje radova će biti anonimno, a najuspešniji predlozi dizajna svakog motiva upućuju se Veću Evropske unije, Evropskoj komisiji i državama članicama čija je valuta evro. Ako u roku od sedam dana od podnošenja predloga dizajna naličja eurokovanica nije dostavljeno obrazloženo mišljenje ili negativna ocena, smatra se da je Veće Evropske unije odobrilo dizajn naličja eurokovanica sledećeg dana od isteka roka od sedam dana.

"Hrvatska narodna banka donosi odluku o konačnom odabiru dizajna naličja eurokovanica, čime se ovaj konkurs smatra završenim", zaključuje se u saopštenju HNB.

Pixabay

 

Vlada je na sednici održanoj krajem jula usvojila predlog zaključka o motivima nacionalne strane RH na kovanom novcu evra.

"Pripremamo se za uvođenje evra početkom 2023. godine, to je važan korak na tom putu. Odabrana je šahovnica kao motiv svih kovanica, geografska karta Hrvatske kao motiv na dva evra, kuna na jednom evru, na 50, 20 i 10 centi lik Nikole Tesle i na pet, dva i jedan cent glagoljica", istakao je na toj sednici premijer Andrej Plenković.

Izrada kovanog novca evra i centa s hrvatskom nacionalnom stranom trebalo bi da počne najranije šest meseci pre dana uvođenja eura, odnosno posle Odluke Veća Evropske unije da Republika Hrvatska uvodi evro.

Preporuka za vas

Milanović: Kakve veze Tesla ima sa Srbijom; Milošević: Tesla nas spaja sa celim svetom
Hrvatski ekonomisti: Svi pričaju o dizajnu, umesto o posledicama uvođenja evra

Komentari (0)

Biznis