Region

Milanović: Kakve veze Tesla ima sa Srbijom; Milošević: Tesla nas spaja sa celim svetom

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

23/07/2021

-

20:24

Milanović: Kakve veze Tesla ima sa Srbijom; Milošević: Tesla nas spaja sa celim svetom
Politika - Copyright Profimedia, EPA/MIRO LELAS, Tanjug/HINA/Edvard Susak

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatska bi u evrozonu mogla da uđe 2023. godine, a izrada kovanica trebalo bi da počne najranije šest meseci pre uvođenja evra. Najava Zagreba da će se na kovanicama evra ove države naći i lik Nikole Tesle ponovo je otvorila polemiku čiji je Tesla naučnik. Dosad se lik naučnika nalazio samo na srpskoj novčanici od 100 dinara.

Eventualne rasprave o tome šta bi uvođenje evra značilo za Hrvatsku potpuno su u senci još jedne polemike čiji je naučnik u pitanju. Rasprava je najpre počela na društvenim mrežama, a u nju su se potoom uključili i političari, pa i institucije.

 

Milanović: Tesla je Amerikanac

Možda nije u redu da Hrvatska svojata Nikolu Teslu, ali Srbija na to ima još manje prava, izjavio je danas predsednik Hrvatske Zoran Milanović.


"Tesla je proveo manje vremena u Srbiji nego ja u Oklaju danas. Tesla je Amerikanac, toliko su ga ozbiljno shvatali u Hrvatskoj i Beču da je pobegao u Ameriku. Hrvatska je s Teslom imala krizu identiteta i to je bila nejasna ljubav", rekao je Milanović novinarima tokom posete mestu Promina.

Rekao je i da je Srbija aerodrom u Beogradu mogla da nazove i po Brus Liju, jer, kako je kazao, on ima veze sa Srbijom koliko i Tesla, prenela je zagrebačka N1 tv.

Ni premijer Hrvatske Andrej Plenković nije se suzdržao od komentara na izbor Nikole Tesle kao simbola Hrvatske na kovanicama evra, rekavši da Hrvatska nikoga nikome nije uzela.

“Mogu imati rezerve i svoj stav, ali nemaju uticaj. Nikola Tesla se rodio u Smiljanu, išao u gimnaziju u Karlovcu. Građani su ti koji su sugerisali da na jednoj od kovanica bude i Nikola Tesla. Nikoga nikome ne uzimamo", rekao je Plenković.

On je dodao da bi, da je na čelu Narodne banke Srbije, rekao Hrvatskoj "bravo", prenosi hrvatski portal Indeks.

Plenković kaže da vidi kao plus to što je Tesla po nacionalnosti Srbin, kao i da je njegova veličina neosporna, zbog čega to ne vidi kao problem, prenosi portal Dnevnik.hr.

Milošević podržava lik Tesle na hrvatskom evru

Podršku izboru dao je i potpredsednik vlade Hrvatske, Boris Milošević koji je naveo da su za lik naučnika svetskog glasa glasali hrvatski građani i da on to apsolutno podržava.

"Tesla je simbol koji nas spaja (Srbe i Hrvate) sa celim svetom. Komisija za novac HNB-a u prošlu sredu je utvrdila konačni predlog motiva za nacionalne strane budućih hrvatskih evrokovanica, koji će sada razmotriti Nacionalno veće za uvođenje evra kao službene valute u Republici Hrvatskoj, a potom će o tome zaključak doneti vlada", napisao je Milošević na svom fejsuk profilu.

Pojasnio je da će na kovanicama evra biti šahovnica, karta Hrvatske, kuna, glagoljica i jedna (jedina) osoba - Nikola Tesla.

 

 

Sve simbole su, kaže, predložili stručnjaci, osim Nikole Tesle kojega su odabrali građani.

"Građani Hrvatske su svojim glasovima odabrali da Srbin iz Hrvatske, koji se ponosio svojim rodom i domovinom, koji je ostao uvek veran svojoj baštini, tipičnoj krajiškoj, prečanskoj, a sada će biti na hrvatskoj evrokovanici kao jedan od simbola prepoznatljivosti Republike Hrvatske", naveo je Milošević.

Istakao je da je ponosan i srećan upravo zbog činjenice da su građani Teslu predložili i pogurali u izbor, čoveka kojem materijalno bogatstvo za života nije predstavljalo vrednost za koju se treba boriti.

Sada će biti na kovanici valute koja ima vrednost i praktičnu upotrebu u celom svetu, naveo je Milošević, koji, kako kaže, apsolutno podržava ovu odluku.

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman bio je manje pomirljiv kada je danas izjavio da je "Nikola Tesla hrvatski i američki naučnik, rođen u Smiljanu u Hrvatskoj gde se školovao i da bi "Srbija trebalo da bude ponosna" na to što će se njegov lik naći na hrvatskoj kovanici evra.

Reagujući na saopštenje Narodne banke Srbije da bi stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu stranu kovanice evra, ako hrvatska postane članica evrozone, "predstavljalo prisvajanje kulturnog i naučnog nasleđa srpskog naroda" i da će preduzeti određene mere, Grlić Radman je rekao da ne zna šta bi bio razlog tužbe.

"Ne znamo kakve veze ima Nikola Tesla sa Srbijom", rekao je on, prenela je Hina.

Komentari (0)

Evropa