Evropa

Bura zbog incijative Hrvatske da se lik naučnika nađe na kovanicama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/07/2021

-

19:41

Bura zbog incijative Hrvatske da se lik naučnika nađe na kovanicama
Bura zbog incijative Hrvatske da se lik naučnika nađe na kovanicama - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ovih dana se u hrvatskoj javnosti raspravlja o kovanicama hrvatskog evra. Preciznije - da li Nikola Tesla treba da bude jedan od motiva koji će se nalaziti na njima. Ovo pitanje otvorilo je staru polemiku susednih država - čiji je Tesla.

Premijer Andrej Plenović otkrio je i kako će izgledati buduće kovanice evra izrađene u Hrvatskoj.
"Koncept bi otprilike bio šahovnica kao podloga na svim kovanicama, pa redom karta hrvatske na dva evra, kuna na jedan evro, 50, 20, 10 centi Nikola Tesla i na pet, dva i jedan cent glagoljica kojom će pisati HR", istakao je Plenković.

To je posledica onlajn glasanja koje je trajalo od 1. do 15 jula. Pojedinačno je Teslu predložilo 2.599 građana, što čini više od 20 odsto svih predloga, odnosno Tesla je dobio dva i po puta više glasova nego drugo rangirani predlog.

Euronews TV

U okviru istraživanja javnog mnijenja na uzorku od 1.000 građana najveću prosečnu ocenu je dobila šahovnica, potom sledi kravata sa 1.063 galsa, zatim vukovarski vodotoranj sa 419 glasa. 

Inače, inicijativu da se Tesla nađe na hrvatskoj kovanici pokrenuo je Večernji list koji je pozvao građane na ovu inicijativu. 

Kada je reč o pravilima Evropske komisije, ona su vrlo opšta. Svaka od zemalja koja je u evrozoni može da koristi poznate ili tradicionalne motive i ikone za dizajn nacionalnih strana svojih kovanica. Neke zemlje imaju drugačiji dizajn za svaki apoen kovanica, drugi primenjuju isti dizajn za sve.

Ovu odluku Hvatske trebalo bi da potvrde i Evropska komisija i svaka zemlja članica pojedinačno, pa će se krajnji rezultat znati tek sledeće godine.

Preporuka za vas

Narodna banka: Stavljanje Tesle na evrokovanice u Hrvatskoj bilo bi prisvajanje srpskog  kulturnog nasleđa
Teslin rođendan kao Dan nauke u Srbiji: Besplatno u muzej i na izložbe posvećene "čoveku koji je izmislio 20. vek"

Komentari (0)

Evropa