Aktuelno iz kulture

Teslin rođendan kao Dan nauke u Srbiji: Besplatno u muzej i na izložbe posvećene "čoveku koji je izmislio 20. vek"

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

10/07/2021

-

12:55

Teslin rođendan kao Dan nauke u Srbiji: Besplatno u muzej i na izložbe posvećene "čoveku koji je izmislio 20. vek"
Teslin rođendan kao Dan nauke u Srbiji: Besplatno u muzej i na izložbe posvećene "čoveku koji je izmislio 20. vek" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na današnji dan pre 165 godina je rođen Nikola Tesla, čovek za koga se, posebno proteklih godina, govori da je "izmislio 20. vek".

Dan Teslinog rođenja, 10. jul, u Srbiji se obeležava kao nacionalni Dan nauke, a već tradicionalno na ovaj dan u Muzej Nikole Tesle posetioci besplatno mogu obići postavku.

"Ovde su njegovi lični predmeti i dokumenti, a od eksponata posetioci najviše vole da vide takozvani `Beba trafo`, ali i `Veliki trafo` koji izaziva veliku pažnju i oduševljenje posetilaca", navodi Ivona Jevtić, direktorka Muzeja Nikole Tesle.

Muzej je danas otvoren do 18 sati, ali su vrata za posetioce otvorena i u ponedeljak.

"Tesla je bio poseban čovek. Proći će mnogo godina i vekova dok se ne odgonetnu sve tajne njegovog uma. Ostavio je budućnosti i naraštajima velika i dobra dela. Sve što je radio, radio je za dobrobit čovečanstva", istakla je Jevtićeva.

U Galeriji nauke i tehnike SANU može se pogledati izložba "Nikola Tesla i Visoka tehnička škola u Gracu", a koju orgranizuje Austrijski kulturni forum i koja je posvećena godinama koje je Tesla proveo u Gracu.

Odlazak iz rodne Like u Grac

Sa 19 godina, Tesla će zauvek otići iz rodne Like. Prvo na studije elektrotehnike u Grac. Postavka u Galeriji nauke i tehnike SANU upravo poseban akcenat stavlja na Teslin odnos sa Visokom tehničkom školom u Gracu, u to vreme poznatom kao „k.k. Technische Hochschule“ (Carska i kraljevska Visoka tehnička škola), gde je studirao od 1875. do 1878. godine. Tesla će za svoja dostignuća u Gracu dobiti 1937. počasni doktorat.

Pored najvažnijih prekretnica u životu i tehničkih dostignuća, postavka (otvorena za javnost do 24. jula, prim. aut.) naglašava i kako su Tesline ideje imale uticaja na nauku i industriju, razvoj njegove obrazovne institucije u Gracu, danas Univerzalnog muzeja Joaneum, ali i kako se njegovo nasleđe odrazilo na Tehnički univerzitet u Gracu.

Ipak dobro je poznato da je Nikola Tesla svoje najznačajinije pronalske izumeo u Americi. U njujoršku luku je stigao 6. juna 1884, bez prtljaga i novca, i samo sa pismom preporuke koje je dobio od prethodnog šefa Čarlsa Bečelora, a naslovljeno na Tomasa Edisona.

Nasuprot svim velikim autoritetima njegovog vremena, insistirao je na pretvaranju naizmenične struje u jednosmernu, a najviše je svetu doprinio kao pronalazač obrtnog magnetnog polja, indukcionog motora, polifazne naizmenične struje, generatora i kompletnog sistema proizvodnje i distribucije električne energije.

Tesla je konstruisao i generator struja visoke frekvencije i napona, danas poznat kao Teslin transformator, transformator bez jezgra, Teslina zavojnica ili Teslin kalem. Bio je i pionir i radio-tehnike, bežične telegrafije i radara. Pronalazi se podatak da je patentirao oko 700 pronalazaka, a povodom stogodišnjice njegovog rođenja, jedinica za merenje visokog napona dobila je Teslino ime, kojim je nazvana i jedinica jačine magnetnog polja.

Prvi i jedini put u Beogradu

Jedini boravak Tesle u Beogradu bio je od 1. do 3. juna 1892. godine, kada je došao na poziv Đorđa Stanojevića, a primio ga je i kralj Aleksandar Obrenović, koji ga je odlikovao Ordenom Svetog Save.

Nakon susreta sa studentima i profesorima beogradske Velike škole, Tesla je prisustvovao banketu na kom je, njemu u čast, Jovan Jovanović Zmaj lično kazivao stihove svoje pesme "Pozdrav Nikoli Tesli pre dolaska mu u Beograd". Ostaje priča da je Tesla bio tako dirnut ovim gestom da je ustao i poljubio ruku Zmaju...

profimedia

 

Iako je Teslin boravak u Beogradu ostavio dubokog traga, krajem te 1892. godine nije prošao na izboru za redovnog člana Srpske kraljevske akademije. Dve godine kasnije Tesla je ponovo predložen i izabran za dopisnog člana i tek 43 godine kasnije postaće i redovni član.

Tesla je umro 7. januara 1943. godine, u 77. godini, u hotelu "Njujorker" u Njujorku, gde je i sahranjen nakon opela služenog u srpskoj Sabornoj crkvi Svetog Jovana Bogoslova na Menhetnu.

Posmrtni ostaci jednog od najvećih ljudi koji su živeli u prošlom veku nalaze se u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu.

Dan nauke danas proslavlja brojnim sadržajima i Centar za promociju nauke, koji je pripremio programe na nekoliko lokacija u Beogradu namenjenim svim generacijama.

Komentari (0)

Kultura