Novac

Narodna banka: Stavljanje Tesle na evrokovanice u Hrvatskoj bilo bi prisvajanje srpskog kulturnog nasleđa

Komentari

Autor: Z. R.

22/07/2021

-

11:29

Narodna banka: Stavljanje Tesle na evrokovanice u Hrvatskoj bilo bi prisvajanje srpskog  kulturnog nasleđa
Narodna banka: Stavljanje Tesle na evrokovanice u Hrvatskoj bilo bi prisvajanje srpskog kulturnog nasleđa - Copyright E-Stock/Dušan Milenković, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Eventualno stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu stranu kovanice evra, ako Hrvatska postane članica Evrozone u narednom periodu, predstavljalo bi prisvajanje kulturnog i naučnog nasleđa srpskog naroda s obzirom na to da je nesporno da se slavni naučnik tokom svog života izjašnjavao kao Srbin po poreklu i rodu, kažu u Narodnoj banci Srbije. U centralnoj banci navode da bi, u slučaju da se to i dogodi, sigurno bile preduzete odgovarajuće aktivnosti prema nadležnim institucijama EU kako bi se ukazalo na neprimerenost takvog predloga.

U NBS napominju da je dizajn evro novčanica isti nezavisno od države koja ih štampa, a da je njihov dizajn regulisan Uredbom Saveta EU broj 729/2014 o apoenima i tehničkim specifikacijama evrokovanica namenjenih opticaju.

Po ovom propisu evrokovanice imaju jednu zajedničku, evropsku, stranu koja je ista na svim evrokovanicama i drugu nacionalnu, koja se razlikuje od zemlje do zemlje i koja ima na sebi oznaku države članice EU. Na toj nacionalnoj strani evrokovanice mora se nalaziti krug sastavljen o d 12 zvezdica, kao simbol EU, koje u potpunosti okružuju nacionalni dizajn.

"Unutar navedenih 12 zvezdica država članica samostalno odlučuje o motivima koje će prikazati. Italija ima evrokovanice apoena od dva evra,  na kojima je prikazan portret Dantea Aligijerija, a na evrokovanici od jednog evra je crtež Leonarda Da Vinčija koji prikazuje idealne proporcije ljudskog tela. Grčka na evrokovanici od dva evra ima scenu sa mozaika u Sparti u kojoj je prikazana boginja Evropa koju otima Zevs u obliku bika", navode u NBS.

Dizajn odobrava Savet EU

Oni napominju da države obično formiraju komisije, koje čine umetnici, numizmatičari, graveri i političari koje prave izbor nacionalnog dizajna evrokovanice u konkurenciji većeg broja predloga.

O nacionalnom dizajnu evrokovanice odlučuje država članica EU koja evro koristi kao zajedničku valutu. Država članica ima obavezu obaveštavanja drugih članica o nacrtima dizajna novih nacionalnih strana evro kovanica, a zahtev za odobrenje dizajna podnosi se Savetu EU.

"Savet EU odobriće dizajn nacionalne strane evrokovanice ako su ispunjeni tehnički uslovi i ako nema primedbi drugih država članica koje koriste evro kao zajedničku valutu. U slučaju da ima primedbi, a one su moguće kada bi predloženi dizajn nacionalne strane jedne države mogao izazvati nepovoljne reakcije građana druge države članice, Savet EU donosi odluku o prihvatanju ili odbijanju zahteva kvalifikovanom većinom glasova. Pored toga, treba naglasiti da se navedena uredba odnosi na države koje su ispunile uslove za pristupanje Evrozoni, a da Republika Hrvatska može najranije to da učini 2023. godine što je u ovom trenutku upitno", poručuju iz NBS.

Preporuka za vas

Teslin rođendan kao Dan nauke u Srbiji: Besplatno u muzej i na izložbe posvećene "čoveku koji je izmislio 20. vek"
Dan Nikole Tesle: Rođenje jednog od najvećih svetskih umova prvi put se obeležava u Ontariju
Spoj nauke i umetnosti u subotu ispred Muzeja Jugoslavije: Haljine inspirisane Teslinim patentima

Komentari (0)

Biznis