Aktuelno iz kulture

Nagrađeni najbolji projekti kulturnog nasleđa u Evropi

Komentari

Autor: Seecult

26/05/2021

-

17:14

Nagrađeni najbolji projekti kulturnog nasleđa u Evropi
Nagrađeni najbolji projekti kulturnog nasleđa u Evropi - Copyright Evropa Nostra

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija i Evropa Nostra objavili su u onlajn programu dobitnike Evropske nagrade za kulturno nasleđe za 2021. godinu i to u nekoliko kategorija, a nagrađeni su projekti iz 18 evropskih zemalja, prenosi portal Seecult.

Ceremonija dodele Nagrade Evrope Nostre biće održana na jesen, a do tada je pozvana javnost širom sveta da se upozna sa dobitnicima i glasa onlajn u okviru izbora za Nagradu publike.

Na svečanoj ceremoniji biće objavljeni i dobitnici Gran prija, kao i Nagrade publike, a oba priznanja imaju novčanu vrednost po 10.000 evra.

"Ovogodišnji laureati jasno pokazuju kako nasleđe nudi rešenja i put ka oporavku u situaciji naizgled prevelikih izazova, u trenutku kada preduzimamo mere protiv klimatskih promena, pokrećemo održivi urbani i ruralni razvoj i hvatamo se u koštac sa mnogim pretnjama za osnovne evropske vrednosti. Čestitamo im na njihovim izvanrednim uspesima: neka posluže kao inspiracija i ohrabrenje za buduće akcije brojnoj zajednici profesionalaca i entuzijasta u oblasti nasleđa, u Evropi i šire", istakao je Herman Parcinger, izvršni predsednik Evro Nostre, a prenosi portal Seecult.

U oblasti konzervacije nagrađeno je 24 projekta, među kojima su i Gare Maritime u Briselu , Fredensborg Palace Garden u Danskoj, Vardzia Rock-Cut Complex u Gruziji, Haus Am Horn u Vajmaru, Plaka Bridge u Epiru i Wooden Church of Urși Village u Rumuniji.

Nagradu u kategoriji edukacije, obuke i podizanja svesti dobio je, između ostalih, i Heritage Hubs u kojem učestvuje i Centar za urbani razvoj (UDC) iz Srbije.

Heritage Hubs realizovan je u okviru Evropske godine kulturnog nasleđa 2018, okupivši mlade uzrasta od 10 do 16 godina iz Finske, Srbije i Španije u dvogodišnjem programu istraživanja, predstavljanja i deljenja sopstvenog kulturnog nasleđa, te interpretacije nasleđa vršnjaka u drugim zemljama kroz školsku razmenu i putem elektronske platforme.

Projekat je učenicima, nastavnicima i lokalnim zajednicama omogućio brojna kulturna otkrića, kao, naprimer, prilikom prezentacije slave, kao srpske pravoslavne tradicije, koju su učenici iz Grocke, Srbija, predstavili svojim vršnjacima iz Kirkonumija u Finskoj.

Učenici iz Grocke su dobili priliku da sagledaju svoje sopstveno nasleđe u drugačijem svetlu, kroz interepretaciju slave koju su pripremili finski učenici, poredeći je sa luteranskom, originalno katoličkom, tradicijom vezanom za Sv. Lusiju, podseća Seecult.

Pored rada na prevazilaženju početnih kulturnih predrasuda i razvijanju poštovanja i radoznalosti u odnosu na kulturu i nasleđe vršnjaka, u okviru projekta je nastao i Heritage Hubs (HH) Priručnik, u kome je predstavljena završna metodologija korišćenja nasleđa u obrazovanju i praktični načini njene primene.

Za izbor dobitnika Evropske nagrade za kulturno nasleđe/Nagrade Evrope Nostre nagrade, nakon procene kandidatura koje su podnele organizacije i pojedinci, zaduženi su bili nezavisni žiriji, koje čine stručnjaci u oblasti nasleđa iz 30 evropskih zemalja.

Komentari (0)

Kultura