Aktuelno iz kulture

Popularni pisac protiv Amazona: Kako je Dejv Egers odlučio da se suprotstavi gigantu

Komentari

Autor: Guardian

06/10/2021

-

07:03

Popularni pisac protiv Amazona: Kako je Dejv Egers odlučio da se suprotstavi gigantu
Dejv Egers - Copyright AP/Tina Fineberg

veličina teksta

Aa Aa

Poznato je da moćni online giganti za prodaju knjiga sve više ugrožavaju opstanak malih knjižara s obe strane Atlantika, ali se retko dešava da istakuta imena iz sveta književnosti suprotstave takvom trendu.

Dejv Egers, čije su dve knjige prevedene na srpski jezik u izdanju Lagune i prema čijem je romanu "Krug" je snimljen i film, jedan je od retkih. On je u Americi ograničio pristup štampanih verzija njegove nove knjige "The Every", nastavka popularnog "Kruga", omogućivši samo malim knjižarama da ih drže u zalihama.

Nakon što knjigu nekoliko nedelja budu prodavali isključivo mali trgovci, biće ponuđena i na Vintage odeljenju izdavača Random House, zajedno sa elektronskom varijantom knjige, prenosi Gardijan.

Egers se već dugo suprotstavlja trendovima industrije, a s tim ciljem je i osnovao svoju izdavačku kuću "McSweeney's" 1998. godine. Takođe, to je i tematika kojom se bavi njegova nova knjiga o kompaniji koja neodoljivo podseća na Amazon.

U novoj knjizi popularnog pisca, Mej Holand, protagonistkinja "Kruga", postaje čelnica društvene mreže "The Circle" koja preuzima konkurentsku firmu, vrlo poznatog opisa. Njen osnivač opisan je kao neko ko "posvećuje vreme istraživanju svemira sa svojom četvrtom ženom", što je jasna aluzija na Džefa Bezosa, osnivača Amazona. Novi konglomerat razvija aplikaciju koja može da izračuna mesec i godinu smrti neke osobe, ali i na unapređenju postojećih književnih dela, na osnovu kvantifikacije podataka o korisnicima. 

Namera pisca je bila da istakne veliki uticaj koji onlajn tehnologija ima na živote ljudi.

"Mislim da većina ljudi ne razume koliko je ovo ograničavajuća promena - ova sveobuhvatna, konstantna, neizbežna prismotra. To nas čini daleko manje interesantnom vrstom i daleko više potčinjenom tehnologiji", rekao je Egers nedavno. 

Priredila: S. R.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura