Poznati

Pet knjiga za čitanje tokom leta prema preporuci Bila Gejtsa

Komentari

Autor: CNBC

25/06/2021

-

06:55

Pet knjiga za čitanje tokom leta prema preporuci Bila Gejtsa
Pet knjiga za čitanje tokom leta prema preporuci Bila Gejtsa - Copyright Printscreen/Youtube/Bill Gates

veličina teksta

Aa Aa

Bil Gejts nam je i ovog leta preporučio pet knjiga za čitanje.

"Možda to radim zato što je u naše živote pre nešto više od godinu dana ušao virus. A opet, možda i zato što sam tokom cele protekle godine govorio o tome šta sve treba da uradimo kako bismo se spasli klimatske krize. U svakom slučaju - biram knjige koje govore o tome šta se dešava kada se čovek sukobi sa prirodom", napisao je Gejts, prenosi CNBC.

Predstavljamo vam pet njegovih letnjih knjiških preporuka:

1. "Under a White Sky: The Nature of the Future", Elizabet Kolbert

Knjiga Pulicerom nagrađene spisateljice, koja aktivno piše za magazin Njujorker, još se nije pojavila na srpskom jeziku. Ali ako znate engleski, možete se pozabaviti temom budućnosti planete Zemlje i da li nam tehnologija može doneti spas.

"Drago mi je što nas pametni pisci kakva je Elizabet podsećaju na rizik od pokušaja da se umešamo u poslove prirodi. Ali voleo bih da je i istražila koje rizike vredi preduzeti i šta mogu da budu alternative", napisao je Gejts u svom utisku o knjizi, dodavši da je "veći optimista" od Kolbert.

2. "A Promised Land" (Obećana zemlja), Barak Obama

Gejts kaže da se divi bivšem američkom predsedniku Baraku Obami na umešnosti i iskrenosti tokom pisanja ove knjige.

"Morate da budete prilično samosvesna osoba kako biste napisali autobiografiju, nešto po čemu političari najčešće nisu poznati. Srećom, predsednik Obama nije poput većine političara", napisao je Gejts. "'Obećana zemlja' je osvežavajuće iskrena knjiga. On ne pokušava da vam se 'proda' niti tvrdi da nije grešio. Ovo je fantastično štivo, bez obzira na vaše političko opredeljenje", dodao je on.

3. "Lights Out: Pride, Delusion, and the Fall of General Electric", Tomas Grita i Ted Man

Ova knjiga novinara Nju Strit Džurnala Tomasa Grita i Teda Mana, govori o greškama zbog kojih je posrnula jedna od najvećih kompanija u Sjedinjenim Američkim Državama – Dženeral elektriks.

"Prema rečima Grita  Mana, problemi su skrivani, da bi se očuvala produktivnost, a to je dovelo do toga da mali problemi postanu veliki, pre nego što su primećeni. Takođe, moj drugi uvid kada je reč o ovoj knjizi je taj da Dženeral elektrik nije imao prave talente i sisteme da poveže širok spektar nepovezanih poslovanja i da upravlja njima", piše Gejts.

4.  "Šuma nad šumama" (The Overstory), Ričard Pauers  

Knjigu "Šuma nad šumama" koja je dobila Pulicerovu nagradu 2019. (na srpskom se može naći u izdanju Derete) je zaokružena priča o drveću, aktivizmu i bizarnim obrtima sudbine, vešto ispripovedana na gotovo šeststo stranica.  Počevši od gladi, kao osnovnog impulsa, Pauers nam kroz galeriju likova koji se nalaze u korenu ove priče, pruža najrazličitije motive s kojima junaci staju u odbranu prirode, a protiv velikih kompanija koje sistematski uništavaju čitave eko-sisteme.

"Ne treba vam nikakvo specijalno predznanje, da biste pratili ovu priču, ali mene je vrlo zainteresovalo za ovu tematiku", rekao je Gejts.

5. "An Elegant Defense: The Extraordinary New Science of the Immune System: A Tale in Four Lives", Met Ričel

Novinar Njujork tajmsa i dobitnik Pulicerove nagrade napisao je knjigu "An Elegant Defense" o ljudskom imunitetu pre pandemije koronavirusa, ali Gejts smatra da daje dobar okvir za razumevanje ove situacije.

"Kroz priču o svom prijatelju Džejsonu Grinstajnu koji se borio sa karcinomom, Ričtel opisuje nove efikasne tretmane koje pomažu našem imunom sistemu da targetira naše sopstvene ćelije koje su mutirale", piše Gejts.

Gejts je trebalo da objavi svoju listu letnjih knjiga 10. maja, ali je odgođena, nakon bure koju je 3. maja izazvala vest da se on razvodi od dugogodišnje supruge Melinde.

Komentari (0)

Magazin