Aktuelno iz kulture

Pol Mekartni konačno raščistio ko je zaista "kriv" za raspad Bitlsa

Komentari

Autor: Guardian

10/10/2021

-

20:13

Pol Mekartni konačno raščistio ko je zaista "kriv" za raspad Bitlsa
Tanjug/AP/Amy Harris, profimedia - Copyright Tanjug/AP/Amy Harris, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U udžbenike rok istorije upisano je da je Pol Mekartni bio taj koji je rasturio Bitlse. Međutim, on u novom intervjuu govori o onome o čemu se u javnosti govorilo već pedeset godina - da je Džon Lenon bio taj koji je inicirao razlaz.

"Nisam ja taj koji je izazvao razlaz. Bio je to naš Džoni", kaže Mekartni u novom intervjuu, koji će u celosti biti objavljen krajem meseca.

Prisećajući se tog vremena, legendarni muzičar kaže da je to za njega bio težak period u životu.

"To je bio moj bend, moj posao, moj život i ja sam želeo da se to nastavi", kaže Mekartni u intervjuu za BBC radio 4.

Da Lenon nije odustao, bend bi sigurno nastavio da stvara i nastupa mnogo duže, smatra on.

"Džon je gradio novi život sa Joko. Oduvek je želeo da se oslobodi društva, jer znate, on je odrastao uz svoju tetku Mimi, koja je bila prilično represivna, tako da je on uvek težio oslobađanju", kaže Mekartni, prenosi Gardijan.

AP/ASSOCIATED PRESS

 

Legenda, međutim, kaže da je upravo Pol rasturio bend 1970. kada je odgovorio na novinarsko pitanje tvrdnjom da Bitlsi više ne postoje. Takođe se pričalo o tome da je on remetio dinamiku grupe, jer je preko advokata rešavao probleme koje su imali. Teret tih glasina ga je sve vreme mučio.

"Morao sam da živim s tim, jer su to ljudi tako videli. Sve što sam mogao da uradim je da kažem: 'Ne'", kaže Mekartni, u susret objavljivanju knjige tekstova, koju smatra nekom vrstom autobiografije.

Upitan o svojoj odluci da nastupa solo, Mekartni kaže: "Odmah se tu zaustavi. Nisam ja osoba koja je inicirala razlaz. Ne, ne, ne. Džoni je ušao u sobu jednog dana i rekao: 'Ja napuštam Bitlse'. Je li to iniciranje razlaza ili nije?".

Muzičar tvrdi da je Lenon svoju odluku smatrao "uzbudljivom", a ne "razvodom". Međutim, ostalim članovima je ostavio da se snalaze.

Konfuzija o tome ko je zaista izazva raspad Bitlsa potekla je zbog toga što im je Alen Klajn, novi menadžer grupe, savetovao da ćute o razlazu, dok on ne sklopi neke poslovne dogovore.

"Tako smo morali da se pretvaramo nekoliko meseci. Bilo je čudno, jer smo svi znali da je Bitlsima kraj, ali nismo mogli tek tako da odemo", ispričao je Mekartni novinaru Džonu Vilsonu.

Na posletku, on je bio taj ko je postao nezadovoljan zbog pretvaranja i rešio da razotkrije činjenično stanje.

AP/Scott Audette

 

"U to vreme imali smo male sastanke i bilo je užasno. Bilo je to suprotno od onoga što smo bili. Bili smo muzičari koji ne viđaju ljude", rekao je on.

Ipak, smatra da je razlaz bio neminovnost, jer je Džon "želeo da leži u krevetu nedelju dana u Amsterdamu radi mira u svetu. I s tim nema rasprave", ispričao je muzičar, misleći na performans koji je Lenon izveo sa svojom suprugom Joko Ono. Ipak, uprkos svemu što se pričalo o paru, on ističe da Joko nije bila odgovorna za raspad Bitlsa.

"Oni su bili divan par. Bili su izuzetno snažni", rekao je Mekartni.

Advokate je zvao, jer je želeo da zaštiti nasleđe Bitlsa.

"Morao sam da se borim, a jedini način da to uradim bio je da tužim ostale Bitlse, jer su otišli sa Klajnom. Godinama kasnije su mi za to zahvaljivali. Ali ja nisam inicirao razlaz", rekao je muzičar.

U novom intervjuu on je takođe govorio o otkriću nikada snimljene pesme pod nazivom "Tell Me Who He Is" koju je napisao zajedno sa Lenonom i koju nije video preko 60 godina.

"Bilo je neverovatno pronaći to. To je moj rukopis, ali ne znam kako je ta pesma trebalo da ide. Bila bi to rok ljubavna balada. Verovatno sam imao i melodiju za nju. Ali nisam imao način da to napišem. Tada nije bilo nikakvih snimača, morali ste da pamtite", rekao je Mekartni.

Takođe je pronađen i davno izgubljeni scenario za radio dramu koju je takođe napisao s Lenonom.

"Godinama sam pričao ljudima da smo Džon i ja napisali dramu. Prilično je smešna i zove se 'Pilchard'. Zapravo govori o mesiji", prisetio se on.

Drama ima samo četiri strane dijaloga i bavi se ćerkom, majkom i njihovim misterioznim podstanarom.

Intervju sa Mekartnijem biće emitovan 23. oktobra na BBC radiju.

Priredila: S. R.

Komentari (0)

Kultura