Aktuelno iz kulture

Goranka Matić i "Iskustvo u gužvi" u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/10/2021

-

18:12

Goranka Matić i "Iskustvo u gužvi" u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine
Goramka Matić - Copyright Goramka Matić

veličina teksta

Aa Aa

Posle velikog uspeha u Beogradu, retrospektivna izložba fotografkinje Goranke Matić "Iskustvo u gužvi" gostuje u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu od 15. oktobra i pred posetiocima će biti do 12. novembra.

Kustoskinja izložbe je Una Popović, viša kustoskinja Muzeja savremene umetnosti u Beogradu (MSUB), a kustoskinja koorinatorka u MSUV je viša kustoskinja Gordana Nikolić.

Goranka Matić prisutna je na umetničkoj sceni već četrdeset godina, a njen rad se od samih početaka paralelno odvijao u domenima novinske, reportažne i umetničke fotografije.

Izložba "Iskustvo u gužvi" (kako tokom proleća u MSUB, tako i predstojeća u MSUV) kroz podelu na pet žanrosvkih ili tematskih celina teži da istakne polivalentnost profesionalnog angažmana autorke, s jedne strane kao novinskog hroničara muzičkih, likovnih pa i političkih događaja, a s druge strane kao posvećenog umetničkog fotografa sa konceptualno zaokruženim autorskim projektima i ciklusima.

Goranka Matić

Živojin Pavlović

Iako su se teme i žanrovi razlikovali u zavisnosti od angažmana ali i prirode interesovanja, to nije uticalo na kreativnu poziciju Matićeve već, upravo suprotno, na ujednačavanje vizuelnog i semantičkog pristupa, koji se ogleda pre svega u jednako jasnoj autorskoj koncentrisanosti kako na ljude tako i na događaje i situacije. Otud i naziv ove retrospektivne izložbe "Iskustvo u gužvi", čija je namera upravo da se nepretenciozno, pomalo i poetično, imenuje proces rada Matićeve.

U MSUV izložba će biti drugačije struktuirana, ali sa istovetnim već utvrđenim konceptualnim celinama kao u MSUB.

Celine su: prva autorska izložba i radovi realizovani u mediju fotografije, fotografije rok koncerata i protagonista novog talasa zajedno sa akterima likovne scene nastale osamdesetih godina u čijem je središtu bio Studentski kulturni centar (rok fotografija, način života aktera rok i umetničke scene, dizajn omota muzičkih albuma), portreti (umetnici, reditelji, pisci, političari i dr.), 10 godina protiv (fotografije sa političkih skupova, manifestacija i protesta u Beogradu 1990-2000), i umetnički projekti (projekti Moravice, Matrilinearno ogledalo, Memorabilije, Portreti sa prijateljicama, Ožiljci).

Goranka Matić svojevrsna je hroničarka zbivanja na umetničkoj, kulturnoj, društvenoj i političkoj sceni ove zemlje. Njena izložba u MSUB sa preko 500 fotografija i materijala druge vrste (arhiva, dokumentacija, foto-eseji) bila je veoma uspešna upravo zbog toga što se mogla interpretirati nezavisno od autorstva i tretirati kao problemska izložba koja omogućuje uvid u društvene i kulturne okolnosti nekadašnje države Jugoslavije, Srbije i Beograda, od početka osamdesetih godina pa do početka dvehiljaditih. 

Osim toga, izložba "Iskustvo u gužvi" posredno teži da ukaže i na dinamične i mnogostruke pozicije i uloge medija fotografije. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura