Aktuelno iz kulture

Holivud se opet trese: Tom Kruz vratio Zlatne globuse, buni se i Skarlet Johanson

Komentari

Autor: Staša Rosić

11/05/2021

-

11:13

Holivud se opet trese: Tom Kruz vratio Zlatne globuse, buni se i Skarlet Johanson
Holivud se opet trese: Tom Kruz vratio Zlatne globuse, buni se i Skarlet Johanson - Copyright EPA/ HOLLYWOOD FOREIGN PRESS ASSOCIAT

veličina teksta

Aa Aa

Tom Kruz vratio je sve tri statue „Zlatnog globusa“ koje je dobio za „Dan nezavisnosti“, „Džerija Mekgvajera“ i „Magnoliju“, a brojni drugi glumci i firme saopštili su da više neće podržavati Holivudsko udruženje stranih medija (HFPA) koje dodeljuje ovu nagradu, zbog sve glasnijih kritika na račun te organizacije.

Lavinu je pokrenuo tekst objavljen u „Los Anđeles Tajmsu“ u februaru ove godine koji je obelodanio brojne sporne činjenice o HFPA, o kojima se u Holivudu dugo šuškalo, ali je ovog puta reagovala čak i medijska kuća NBC koja je ranijih godina emitovala prenos dodele „Zlatnih globusa“ i saopštila da sledeće godine neće prenositi ovaj događaj.

Iako se udruženje u međuvremenu obavezalo da će promeniti način funkcionisanja, postati transparentnije u odlučivanju, povećati članstvo za 50 procenata u narednih godinu i po dana i uključiti više pripadnika drugih rasa u svoje redove, mnoge firme već su otkazale saradnju.

„Mi verujemo da je HFPA posvećena reformi“, naveli su iz NBC-a u saopštenju. „Međutim, promena ovog obima zahteva vreme i rad, a HFPA je potrebno vreme da sve uradi kako treba. Zato NBC neće prenositi Zlatne globuse 2022. Pretpostavljajući da će organizacija sprovesti svoj plan, nadamo se da ćemo biti u prilici da prenosimo događaj u januaru 2023. godine“.

Mreža je prenosila „Zlatne globuse“ od 1996. i za to dobijala 60 miliona dolara godišnje. Poslednja ceremonija održana 1. marta zabeležila je pad gledanosti od čak 60 procenata.

Od HFPA ogradili su se i Netfliks, Vornermedija i gotovo stotinu PR firmi koje predstavljaju filmsku industriju.

Skarlet Johanson traži bojkot organizacije

Glumica Skarlet Johanson koja je pet puta nominovana za „Zlatni globus“, apelovala je na filmsku industriju da bojkotuje HFPA, ukoliko ne promeni značajne interne promene. Ona je objavila da su joj članovi organizacije „postavljali seksistička pitanja i dali opaske koje su na granici sa seksualnim uznemiravanjem“.

Johanson je podržao i njen kolega Mark Rafalo, navodeći da „ne može da se oseća ponosno i srećno što je nedavno osvojio ’Zlatni globus’“.

„Kartel koji diskriminiše kandidate“

EPA/HFPA

Sa ovogodišnje dodele "Zlatnih globusa"

HFPA je grupa od 87 članova novinara koji svake godine dodeljuju nagradu „Zlatni globus“ za filmska i glumačka ostvarenja.

Prošle godine norveška novinarka Kjersti Fla pokrenula je tužbu protiv ove organizacije, jer je njena prijava za članstvo odbijena. Iako je u novembru sudija odbacio njenu tužbu, ona je privukla veliku pažnju.

Fla je optužila HFPA za „institucionalizovanje kulture korupcije“ tvrdeći da ova organizacija koja je izuzeta od oporezivanja, funkcioniše kao kartel, diskriminiše kvalifikovane kandidate i monopolizuje važan pristup medijima. Članovi grupe prema tvrdnjama novinarke primaju na hiljade dolara od studija, medija i slavnih ličnosti kojima onda dodeljuju nagrade.

Iako je ta tužba bila odbačena, mnogi slavni podržali su ove tvrdnje, a čak je jedan od članova grupe koji je želeo da ostane anoniman, za Los Angeles Times rekao da je vreme da se stvari promene. „Mi smo arhaična organizacija. Mislim da je potreban spoljni pritisak da bi se HFPA promenila“, rekao je on tada.

„Los Anđeles Tajms“ sproveo je dva istraživanja nakon ovogodišnje dodele nagrada, beležeći „brojne etičke propuste“, uključujući sukob interesa u odnosu članova i filmskih studija, kao i rasnu diskriminaciju prema novinarima koji mogu da postanu član HFPA.

Od objavljivanja članka, bivši predsednik organizacije Filip Berk je izbačen iz udruženja, jer je sa drugim članovima podelio tekst koji pokret „Black Lives Matter“ naziva „rasističkom grupom mržnje“.

 

Komentari (0)

Kultura