Aktuelno iz kulture

Jedan od najvećih podnih mozaika na svetu otvoren za javnost

Komentari

Autor: FoNet

29/10/2021

-

15:25

Jedan od najvećih podnih mozaika na svetu otvoren za javnost
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Palestinske vlasti su, nakon više godina restauracije, u okupiranom gradu Jerihonu na Zapadnoj obali otvorile jedan od najvećih podnih mozaika na svetu, javio je AFP.

Podsećajući na impresivan tepih, mozaik zauzima površinu od 836 kvadratnih metara u palati Hišam, islamskom dvorcu u Umajadu, koji potiče iz devetog veka. Slike koje se mogu videti na desetinama panela uključuju lava koji napada jelena, što simbolizuje rat, dve gazele koje simbolizuju mir, kao i graciozne cvetne i geometrijske oblike.

profimedia

 

Hišam palata je iz vekovnog zaborava izašla u 19. veku i istražena je tokom tridesetih godina, kada je mozaik otkriven ispod slojeva nanosa. Pre pet godina lokacija je zatvorena za posetioce i počela je restauracija koju je Japan finansirao sa 12 miliona dolara.

Ovaj mozaik se sastoji od više od pet miliona komada kamena iz Palestine koji imaju prirodnu i karakterističnu boju, izjavio je tokom ceremonije otvaranja za AFP zamenik sekretara palestinskog Ministarstva turizma i antikviteta Saleh Tavafša.

Palata Hišam, nadomak Mrtvog mora, prostire se na oko 60 hektara, uključujući kupatila i poljoprivredno imanje, a pripadala je dinastiji Umajad, koja je vladala između 660 i 750 godine. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura