Aktuelno iz kulture

Stručna vođenja kroz retrospektivnu izložbu Veličkovića

Komentari

Autor: Tanjug

01/11/2021

-

17:17

Stručna vođenja kroz retrospektivnu izložbu Veličkovića
Stručna vođenja kroz retrospektivnu izložbu Veličkovića - Copyright Bojana Janjić, MSU

veličina teksta

Aa Aa

Javna stručna vođenja kroz retrospektivnu izložbu Vladimira Veličkovića četvrtkom od 17 časova i subotom od 13 sati u Muzeju savremene umetnosti Beograda.

Izložba je inače otvorena do 21. februara naredne godine, a maksimalan broj posetilaca na javnom vođenju je 20, zbog čega je prisustvo neophodno prethodno najaviti putem mejla info@musub.or.rs

Vladimir Veličković (1935-2019) je jedinstvena stvaralačka figura koja pripada različitim kulturama: srpskoj, jugoslovenskoj, francuskoj, evropskoj.

Nova izložba na svih pet nivoa Muzeja obuhvata više od 100 radova Veličkovića realizovanih u medijima slike i crteža, među kojima je i 13 dela iz zbirki MSUB tokom proteklih decenija, od 1962. do 2019. godine.

Bojana Janjić, MSU

 

Na izložbi su zastupljena i dela iz institucija, muzeja i galerija, kao što su Nacionalni muzej moderne umetnosti - Centar Pompidu (Pariz), Centre national des arts plastiques (Pariz), Muzej suvremene umjetnosti (Zagreb), Moderna galerija (Ljubljana), Muzejot na sovremenata umetnost (Skoplje), Umjetnička galerija (Dubrovnik), Narodni muzej u Beogradu, Muzej Zepter, Muzej grada Beograda, Istorijski muzej Srbije, Umetnička zbirka SANU, Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ (Čačak), Gradski Muzej Sombor, Moderna Galerija Valjevo, kao i iz privatnih kolekcija zemlje i inostranstva.

Posebnu celinu na izložbi čini video program sastavljen od dokumentarnih filmova i video priloga čije se emitovanje odvija tokom čitavog radnog vremena Muzeja, a novu postavku prati i katalog koji sadrži tekstove raznih muzejskih savetnika, domaćih i stranih stručnjaka.

Veličković je diplomirao 1960. na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, a od 1963. godine izlagao je samostalno na kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu, dok se od 1966. preselio u Pariz.

Predstavljao je Jugoslaviju na 36. Bijenalu u Veneciji 1972. godine.

Bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), Francuske akademije i Makedonske akademije nauka i umetnosti (MANU).

Osnivač je fonda za crtež "Vladimir Veličković” iz koga se nagrađuju mladi umetnici Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura