Reflektor

"Od bidermajera do Mediale": Nova izložba o slikarstvu 19. i 20. veka u Istorijskom muzeju

Komentari

Autor: Tanjug

16/10/2021

-

09:48

"Od bidermajera do Mediale": Nova izložba o slikarstvu 19. i 20. veka u Istorijskom muzeju
Paja Jovanović, Kralj Aleksandar Karađorđević - Copyright Istorijski muzej Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Izložbu "Od bidermajera do Mediale - Slikarstvo 19. i 20. veka" otvoriće 19. oktobra u Istorijskom muzeju ministarka kulture Maja Gojković, a posetioci će moći da je pogledaju već od 18 časova.

Postavku će pratiti i uvodne reči direktorke Muzeja Dušice Bojić, direktorke Muzeja, dok autorka Tijana Jovanović Češka, muzejska savetnica, premijerno publici predstavlja izabrana likovna dela rađena u tehnici ulja na platnu.

Istorijski muzej Srbije je za skoro 60 godina postojanja putem poklona, otkupa i porudžbina obogatio svoju likovnu zbirku, koju danas čini oko 4.000 umetničkih radova.

 

 

Zbog prirode izložbenog prostora, koncepcija izložbe je zasnovana na posebnim, kombinovanim celinama, u kojima su prikazani hronološki i stilski razvoj srpskog slikarstva 19. i 20. veka.

Segmenti postavke su tematski uslovljeni istorijskim zbivanjima na ovim prostorima i imaju sledeće naslove: "Portret kao istorijski izvor", "Dinastija Karađorđevića i ratovi za oslobođenje Srbije", "Drugi svetski rat u delima umetnika", "Likovno stvaralaštvo u zarobljeničkim oficirskim logorima Drugog svetskog rata", "Umetnost u vreme socijalizma", "Portretno i pejzažno slikarstvo" i "Umetnička grupa Mediala".

U tematskom pogledu, na izložbi dominiraju portreti različitih kategorija, ustanički, dinastički, vojni, vladarski, građanski, portreti rađeni u seoskim sredinama i dečji, a zastupljeni su i pejzaži, istorijske kompozicije i ikone, kao primerci religioznog slikarstva.

 

 

Novi projekat obuhvata više od 100 originalnih slika, kao i skica i kopija gotovo svih značajnih slikara Srbije i regiona u prethodna dva veka Arsenija Petrovića, Uroša Kneževića, Stevana Aleksića, Živorada Nastasijevića, Paje Jovanovića, Uroša Predića, Ðorđa Krstića, Stevana Todorovića, Branislava Mirkovića, Miodraga Miće Popovića, umetnika u grupi "Mediala" i mnogih drugih.

Iako izložba prati i promoviše Katalog dela Likovne zbirke nastao u tehnici ulja, a kolekcioniranih do 2019, na njoj se prikazuju i dela nabavljena do 2021. godine, kao što su portret kralja Aleksandra Karađorđevića, rad Spiridona Bocarića i portret kraljice Marije Karađorđević, delo nepoznatog autora.

 

 

Prvi put se izlaže i nekada cenzurisana slika Miodraga Miće Popovića "7. juli - Ustanak 1941", koju je Muzej naručio za potrebe stalne postavke u Beloj Crkvi.

Osim autorke Tijane Jovanović Češke, u kreativnom timu su još dve dame, pa je tako dizajn postavke osmislila Izabela Martinov Tomović, a dizajn kataloga Iva Jotić Lubura.

Izložba se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura