Aktuelno iz kulture

Kolekcionar iz Rima slučajno otkrio zaboravljenu Rembrantovu sliku

Komentari

Autor: Sunday Times

24/06/2021

-

20:07

Kolekcionar iz Rima slučajno otkrio zaboravljenu Rembrantovu sliku
Kolekcionar iz Rima slučajno otkrio zaboravljenu Rembrantovu sliku - Copyright Prinstscreen YouTube/QuotidianoNazionale

veličina teksta

Aa Aa

Jedan kolekcionar umetnina iz Rima sasvim slučajno je otkrio dosad nepoznatu Rembrantovu sliku, kada mu je jedan od ramova pao sa zida i oštetio se.

Mali rad dimenzija 54x44 centimetra nazvan "Poklonjenje mudraca" i predstavljen na simpozijumu u Vili Mediči. Veruje se da je Rembrant naslikao ovu sliku 1633. pripremajući se za seriju gravura o životu i stradanju Isusa Hrista, prenosi britanski Sandej Tajms.

"Nije čest slučaj da otkrijemo Rembranta u Italiji. Rim i Italija prepuni su izuzetnih stvari", rekao je Gvido Talariko, predsednik Fondacije italijanske baštine.

Talariko je rekao da je slika pripadala porodici iz visokog staleža u Rimu, koji su želeli da ostanu anonimni, ali će uskoro javno izložiti sliku u Italiji i inostranstvu.

"Vlasnici nisu imali pojma ko je autor slike. U 19. veku ovakvi radovi su se koristili kao deo dekora i izgubljena je predstava o njihovoj vrednosti. Slika je pala sa zida i ram je oštećen, a osoba zadužena da ga popravi imala je dobro oko. To je sticaj srećnih okolnosti", objasnio je on.

Antonela di Frančesko je konzervatorka koja je primetila vrednost slike.

"U mom poslu mogu da se dese divne stvari: odjednom postanete svesni da je pred vama rad velikog umetnika, koji vam se otkriva i izlazi iz mraka, birajući vas da ga osvetlite", rekla je Frančesko.

Rembrant se smatra jednim od najvećih slikara u istoriji umetnosti. Frančeska Botacin, ekspertkinja za flamansku umetnost sa Univerziteta u Urbinu kaže da je on umeo da transformiše obične prizore u vanvremenske, ali dodaje da je teško potvrditi autentičnost njegovih radova.

"On bi završio sliku nekog od svojih učenika i potpisao bi je, kako bi dobila na vrednosti. Koje radove je sam naslikao? Mislim da je to teško utvrditi", rekla je ona.

Nekada se verovalo da je slavni slikar iza sebe ostavio oko 650 radova. Međutim, pre pedesetak godina, pokrenuto je dublje istraživanje i iz njegovog kataloga uklonjen je veliki broj slika, tako da ih sada ima oko 350.

Priredila: S. R.

Komentari (0)

Kultura