Aktuelno iz kulture

"Upotreba čoveka" najbolja predstava na festivalu u Vršcu

Komentari

Autor: Tanjug

05/11/2021

-

16:40

"Upotreba čoveka" najbolja predstava na festivalu u Vršcu
Zgrada Narodnog pozorišta "Sterija" - Copyright Wikipedia.org/Свифт/Svift

veličina teksta

Aa Aa

Drama "Upotreba čoveka" prema romanu Aleksandra Tišme, u režiji Borisa Liješevića, osvojila je nagradu za najbolju predstavu na 28. izdanju Međunarodnog festivala klasike - "Vršačka pozorišna jesen", saopštila je danas direkcija festivala.

Boris Liješević je za tu predstavu osvojio i nagradu za najboljeg reditelja, dok je nagradu „Tomislav Pejčić“ za najboljeg mladog glumca osvojio Dušan Vukašinović za taj komad, koji je premijerno izveden u leto 2020. na otvaranju festivala Novi tvrđava teatar u Čortanovcima.

Dramatizacija romana je realizovana u koprodukciji navedenog festivala, Budva grad teatra, Ist-vest centra Sarajevo i Ujvideki sinhaz - Novosadskog pozorišta.

Selekcija 28. "Vršačke pozorišne jeseni" omogućila je žiriju posebnost umetničkog izazova i konstruktivnost dijaloga prilikom sagledavanja teatarskih dostignuća koji su oblikovali identitet važne pozorišne manifestacije.

Specijalna nagrada za kolektivnu igru otišla je u ruke celom ansamblu predstave "Falstaf i vesele žene vindzorske" u režiji Darijana Mihajlovića u produkciji Narodnog pozorišta „Sterija“ iz Vršca, koja je i domaćin festivala.

Reditelj Andrej Boka osvojio je Specijalnu nagradu za - inventivni rediteljski postupak u predstavi "Ožalošćena porodica" Branislava Nušića, u produkciji Narodnog pozorišta Subotica - Drama na mađarskom jeziku.

Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje - najbolju mušku ulogu, dobio je Igor Greks za ulogu Ðakona Avakuma u već uspešnoj predstavi "Kus Petlić" prema drami Aleksandra Popovića, takođe iz NP Subotica - Drama na srpskom jeziku.

Za isti komad u režiji Milana Neškovića, nagradu za najbolje glumačko ostvarenje - najbolju žensku ulogu zasluženo je osvojila Minja Peković za rolu Milje Bušatlije.

Stručni žiri je sve odluke doneo jednoglasno, a radio je u sledećem sastavu: reditelj Miodrag Dinulović, glumac Zoran Karajić i književnik, dramaturg, upravnik Bitef teatra Miloš Latinović - predsednik žirija.

Komentari (0)

Kultura