Aktuelno iz kulture

Klasika na vetrometini: Vršačka pozorišna jesen od 1. do 7. novembra

Komentari

Autor: Tanjug

24/10/2021

-

14:19

Klasika na vetrometini: Vršačka pozorišna jesen od 1. do 7. novembra
Zgrada Narodnog pozorišta "Sterija" - Copyright Wikipedia.org/Свифт/Svift

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni festival klasike "Vršačka pozorišna jesen" biće realizovan kao 28. izdanje od 1. do 7. novembra u Narodnom pozorištu "Sterija" u Vršcu.

Pod sloganom "Klasika na vetrometini", festival će publici predstaviti selekciju od pet naslova takmičarskog programa, koje je odabrao Branislav Nedić, dramaturg i upravnik Kruševačkog pozorišta.

Kako je naveo selektor, dok je birao predstave, rukovodio se željom da izmiri stručnu javnost i "običnog" gledaoca koji voli da dolazi u pozorište.

Festival će 1. novembra otvariti premijera komada "Falstaf - Vesele žene vindzorske", komedija nastala po tekstu Viljema Šekspira, u režiji Darijana Mihajlovića, a u produkciji domaćina - NP "Sterija", Vršac.

Sledećeg dana, kao i 3. novembra, Narodno pozorište Subotica će izvesti svoje dve višestruko nagrađivane predstave sa Sterijinog pozorja i "Nušićevih dana". Subotički ansambl na srpskom jeziku predstaviće komad Aleksandra Ace Popovića "Kus petlić" u režiji Milana Neškovića, dok će Drama na mađarskom jeziku igrati "Ožalošćenu porodicu" Branislava Nušića, reditelja Andreja Boke.

Sledeća predstava na programu Festivala klasike je "Upotreba čoveka" prema romanu Aleksandra Tišme u režiji Borisa Liješevića, rađena u koprodukciji festivala Novi tvrđava teatar i Budva grad teatar, "East west centar" Sarajevo, i teatra "Ujvideki szinhaz" iz Novog Sada.

Takmičarski krug zatvara se dramatizacijom romana "Deobe" Dobrice Ćosića u rediteljskoj postavci Juga Radivojevića, kao koprodukcija Srpskog narodnog pozorišta, Narodnih pozorišta u Nišu i Prištini.

Žiri festivala će raditi u sastavu: reditelj Miško Dinulović, književnik i teatrolog Miloš Latinović, inače upravnik Bitef teatra, i glumac Zoran Karajić.

Stručni tročlani žiri će dodeliti nagrade za najbolju predstavu u celini, najbolju režiju, mušku i žensku ulogu, nagradu za mladog glumca "Tomislav Pejčić" i specijalnu nagradu.

Razgovore o pozorištu nakon izvođenja svih festivalskih predstava u okviru okruglog stola vodiće teatrološkinja Jelena Perić.

Osim takmičarskog, spreman je zanimljiv prateći program sačinjen od izložbi, promocija knjiga i programa za najmlađu publiku. Tako će posle dužeg vremena na vršačkoj pozorišnoj sceni biti izvedena opera za decu "Bastijen i Bastijena" V. A. Mocarta u režiji Ane Grigorović, Narodnog pozorišta iz Beograda, kao i "Kralj lavova" reditelja Petra Kokinovića u produkciji "Alegreto teatra".

Narodno pozorište Timočke krajine "Zoran Radmilović" iz Zaječara predstaviće se sa dva komada, "Čučuk Stana - Srpkinja i Grkinja" po tekstu i režiji Željka Hubača, i klasikom dramske književnosti "Pokondirena tikva" Jovana Sterije Popovića, a u režiji poznate glumice Olivere Viktorović Ðurašković.

Osim tih predstava, u pratećem programu će biti organizovana i promocija knjige "Apisova kletva i druge drame" Miodraga Ilića u ediciji "Antologija savremene monodrame", kao i izložba kostima i plakata samog pozorišta i festivala, na otvaranju manifestacije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura