Aktuelno iz kulture

Vida Ognjenović, umetnički direktor i selektor festivala "Novi tvrđava teatar": Pozorište vidi i u mraku

Komentari

Autor: Tanjug

01/09/2021

-

15:08

Vida Ognjenović, umetnički direktor i selektor festivala "Novi tvrđava teatar": Pozorište vidi i u mraku
Vida Ognjenović - Copyright Tanjug/Jaroslav Pap

veličina teksta

Aa Aa

Osmo izdanje ambijentalnog pozorišnog festivala "Novi tvrđava teatar" pod sloganom "Pozorište vidi i u mraku" biće održano od 3. do 8. septembra u Vili Stanković u Čortanovcima.

Umetnička direktorka i selektorka festivala, istaknuta rediteljka i dramaturškinja Vida Ognjenović je predstavila ovogodišnji repertoar, na kome se nalazi pet predstava pozorišta iz zemlje i iz regiona.

"Želela sam da selektovane predstave u centar stavljaju čoveka, njegovu sudbinu, sreću i nesreću, njegov profil i njegov humani nastup prema svetu. Nadamo se da ćemo vas ovakvim repertoarom uveriti da postoji takvo pozorište - postoji zato što je teatarska umetnost, inače, svemoćna. Zato što pozorište vidi i u mraku“, istakla je o ovogodišnjoj selekciji Vida Ognjenović.

Festival će 3. septembra otvoriti premijerno izvođenje komada "Život se sa mnom mnogo poigrao" u produkciji Novog tvrđava teatra. Tekst je zasnovan na istoimenom romanu Davida Grosmana, u dramatizaciji Darka Lukića, a priča prati životni put junakinje Eve Panić Nahir, jedne od zatočenica na Golom otoku

U ovoj drami, koju je režirao Dino Mustafić, igraju Gordana Ðurđević Dimić, Anamaria Serda, Sanja Ristić Krajnov, Nataša Stanišić, Jugoslav Krajnov, Miloš Ðurović, Zoltan Molnar, Marija Medenica i Milo Lekić. Predstava će se igrati i na zatvaranju festivala 8. septembra.

Samostalna istraživačka produkcija grupe glumaca iz Novog Sada sa delom "Ostajem ostati" u režiji Gabriele Crnković biće izvedena 4. septembra, a dan kasnije "Jugoslavija, moja dežela" reditelja Marka Misirače u koprodukciji Gledališča Koper (Slovenija) i Pozorišta Prijedor (Republika Srpska).

Za 6. septembar je zakazano izvođenje naslova "Nesrećni", prema postavci Ištvana Albua, iz Pozorišta "Figura Studio" (Rumunija), a onda sledi 7. septembra tragikomedija "Berači snova" prema režiji Božidara Ðurovića i u izvođenju ansambla Zvezdara teatra iz Beograda.

Predstave se igraju od 20 časova, a u slučaju kiše, program se premešta u Novosadsko pozorište/Újvidéki Színház.

Do Čortanovaca je organizovan i prevoz svake večeri trajanja festivala, iz Novog Sada i Beograda. Autobus iz Novog Sada polaziće sa autobuske okretnice u centru, kod Hotela Centar u 19 časova, a prevoz iz Beograda kretaće sa stajališta kod Pete beogradske gimnazije u 18.30 sati.

Komentari (0)

Kultura