Aktuelno iz kulture

Dobitna kombinacija: Nagrada u Moskvi za film srpske rediteljke sa Mikijem Rurkom

Komentari

Autor: Euronews

06/05/2021

-

13:47

Dobitna kombinacija: Nagrada u Moskvi za film srpske rediteljke sa Mikijem Rurkom
Dobitna kombinacija: Nagrada u Moskvi za film srpske rediteljke sa Mikijem Rurkom - Copyright MegaCom film

veličina teksta

Aa Aa

Film u kom jednu od uloga tumači holivudski glumac Miki Rurk, ovogodišnji dobitnik Zlatnog globusa, naći će se na repertoaru bioskopa u Srbiji tokom jeseni ove godine. 

Internacionalno filmsko ostavrenje koje je snimano u Grčkoj prati težak život svetog Nekatrija Eginskog, kao i njegovo praštanje i inspirativnu ljubav. 

Glavna uloga poverena je grčkom glumcu Arisu Servatalisu, a važna rola u filmu poverena je i Aleksandru Saši Petrovu iz Rusije, koga je domaća publika imala priliku da vidi u bisokopskom ruskom hitu "Led".

Život Svetog Nektarija Eginskog iz Grčke bio je obeležen progonom. Njegova krotkost iritirala je određeni krug sveštenstva, a njegova predanost veri samo dodatno pobuđivala sumnje i klevete. Upkos tome što je lišen crkve i prognan iz Egipta i parohijana koji su ga voleli, Nektarije se prepustio tome da njegova vera u Boga bude najbolja odbrana.

Za razliku od episkopa i patrijarha očaranim svetovnim počastima i moći – Nektarije je brinuo o siromašnima, učio seljane da čitaju i pišu, inspirisao mladiće koji su stupali u sveštenstvo, pisao knjige i držao besede koje su jačale veru naroda. Uprkos naporima verske ustanove da ga diskredituje, Sveti Nektarije ipak osniva manastir na Egini, neplodnom i pustom ostrvu, koje i danas stoji kao svetionik hodočasnicima. 

Muziku za biografsku dramu Yelene Popović "Božiji čovek" komponovao je Zbignev Prajser (Zbigniew Preisner) dvostruki dobitnik Cezar nagrade (Tri boje: Plava), u izvedbi australijske umetnice Lise Džerard (Lisa Gerrard) dobitnice Zlatnog Globusa za muziku u filmu "Gladijator".

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu