Aktuelno iz kulture

Preminuo svetski poznat pisac bestselera Vilbur Smit

Komentari

Autor: Guardian

14/11/2021

-

10:40

Preminuo svetski poznat pisac bestselera Vilbur Smit
Vilbur Smit - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Svetski poznat pisac Vilbur Smit umro je u svojoj kući u Kejptaunu u 89. godini života, saopštila je njegova izdavačka kuća.

Pisac bestselera kao što su "Neposredna opasnost", trilogije "Saga o Kortnijevima" i "Vorlok", poslednje trenutke proveo je sa suprugom Niso. 

Smit je tokom svoje bogate karijere objavio 49 naslova, prodatih u preko 140 miliona primeraka širom sveta. Svoj debitantski roman "Dok lav jede", prvi deo "Sage o Kortnijevima", objavio je 1964. Ova priča o mladiću koji odrasta na farmi goveda u Južnoafričkoj Republici u vreme Zulu ratova i zlatne groznice, brzo je postala bestseler. 

Delimično je zasnovana na njegovom životnom iskustvu, a pisac je za BBC u jednom intervjuu ispričao da je u 13. godini života ubio lava koji je napadao goveda na imanju njegovog oca. 

Rođen je u januaru 1933. godine u Severnoj Rodeziji (sada Zambija) i odrastao uz priče Rajdera Hagarda i Džona Bakena. Od majke je nasledio ljubav prema prirodi, a od oca prema oružju i lovu, pa je napravio čak i svoj rezervat divljači i bio vlasnik tropskog ostrva na Sejšelima. Smit, koji je ime dobio po jednom od pionira avijacije Vilburu Rajtu, takođe je imao dozvolu za pilotiranje, a mnoge detalje iz svog uzbudljivog života objavio je u memoarima "On Leopard Rock" 2018. 

Razboleo se od malarije kada je imao samo godinu i po, a lekari su strahovali da će mu mozak biti oštećen, pod uslovom da uopšte preživi. 

"To mi je verovatno pomoglo, jer mislim da morate da budete pomalo ludi da biste pokušali da živite od pisanja", rekao je jednom.

Njegova saga o Kortnijevima pokrivala je najveći vremenski period u istoriji izdavaštva - od početka kolonijalizma, preko Američkog građanskog rata, pa sve do ere aparthejda u Južnoafričkoj Republici. 

Međutim, heroj njegovog serijala o drevnom Egiptu - rob Taita - bio je lik sa kojim se Vilbur najviše identifikovao, a jedan od njegovih najpoznatijih romana "River God" ekranizovan zajedno sa "The Seventh Scroll" u mini seriji 1999.

"Želim da me pamte kao nekoga ko je pružao zadovoljstvo milionima ljudi", pisao je on.

Preporuka za vas

Stiven King otkriva kako ga je iskustvo bliske smrti inspirisalo na jedan od njegovih najdirljivijih romana

Komentari (0)

Kultura