Aktuelno iz kulture

I Kokan Mladenović i Darko Cvijetić se povukli s festivala u Brčkom zbog Lečića

Komentari

Autor: Tanjug

21/11/2021

-

10:14

I Kokan Mladenović i Darko Cvijetić se povukli s festivala u Brčkom zbog Lečića
I Kokan Mladenović i Darko Cvijetić se povukli s festivala u Brčkom zbog Lečića - Copyright profimedia/AHMED HADROVIC/SIPA, E-Stock

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je ekipa predstave "64" objavila da neće učestvovati u daljim aktivnostima 38. Susreta pozorišta/kazališta u Brčkom jer je član žirija glumac Branislav Lečić, iz istog razloga sa festivala su se povukli reditelj predstave "Šindlerov lift“ Kokan Mladenović i pisac Darko Cvijetić.

Mladenović i Cvijetić su u poruci organizatorima ove manifestacije, koju je reditelj objavio na Fejsbuku, naveli da su se radovali što će predstava "Šindlerov lift", koju su kreirali zajedno sa ansamblom Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, učestvovati na festivalu, ali da su onda saznali da je Lečić član žirija 38. susreta pozorišta u Brčkom.

 

 

"Branislav Lečić nije osuđen po optužbama za silovanje naše koleginice Danijele Štajnfeld, ali je sve u vezi tog slučaja stavilo, u najmanju ruku, ogromnu moralnu hipoteku nad njegov lični i umetnički integritet", naveli su Mladenović i Cvijetić.

Oni smatraju da bi učestvovanjem na festivalu u čijem žiriju sedi, kako su naveli, "osoba ovakvog moralnog profila", postali saučesnici u pretvaranju nedopustivog u dopustivo, nemoralnog u moralno i da bi se narugali traumiranim likovima iz sopstvene predstave.

"Jedan od osnovnih motiva za naš rad na predstavi bila je potreba da se nikada i nigde ne relativizuju zločini, da žrtve imaju prava da dobiju glas koji će govoriti u njihovo ime, da imaju prava da prestanu da budu povređivane, bile one žive ili mrtve", obrazložili su oni.

Kako su dodali, jedan od najpotresnijih delova romana je onaj koji govori o susretima dželata i žrtava, silovatelja i silovanih u jednoj sredini "koja nema snage da prihvati istinu i da spozna svoj žalosni udeo u katastrofi koja je zadesila druge i drugačije".

"U to ime vas obaveštavamo da se povlačimo iz učešća na festivalu i iz razmatranja za nagrade. O tome ćemo obavestiti upravu i ansambl Kamernog teatra 55 i medije. Žalimo što će Vaš uvaženi festival proteći bez nas i radovaćemo se da budemo njegov deo narednih godina, kada ćemo moći da nastupimo bez ikakvih sramotnih hipoteka", poručili su Mladenović i Cvijetić.

Prethodno je ekipa predstave "64" autorke Tene Štivičić, u režiji Alise Stojanović i produkciji Atelja 212 iz Beograda, objavila u proglasu da neće učestvovati u daljim aktivnostima Susreta pozorišta/kazališta u Brčkom pošto su saznali da je član festivalskog žirija glumac Branislav Lečić.

Nakon najnovijih dešavanja u kojima se vodi najbrutalnija kampanja protiv mene, obaveštavam javnost sledeće:

Primećujem da se pojedinci pozivaju na pravnu državu i druge prozivaju zbog nepostojanja iste. Uslov pravne države je poštovanje pravosudnih odluka.

Svi ste upoznati sa pravosnažnom odlukom Višeg javnog tužilastva u Beogradu kojom je utvrđeno da nikakvog silovanja, sile ili bilo čega drugog nije bilo i da je Danijela Štajnfeld iznela strašne neistine, a samim tim je počinila krivično delo lažnog prijavljivanja (def.: Zabranjeno je podnošenje krivične prijave za delo za koje podnosilac zna da nije izvršeno).

Lečić najavljuje tužbe 

Tim Branislava Lečića za saradnju sa novinarima i medijima objavio je glumčevu reakciju na medijsko praćenje njegovog slučaja.

E-Stock/Aleksandar Bačlija

 

"Nakon svega, posle pravosnažne odluke i Apelacionog javnog tužilaštva, jasno je bilo da neće biti lak proces skidanja užasne i nepravedne ljage sa mog imena. Bio sam spreman na to, ali ne i na ovo besprizorno ponašanje na koje sam prinuđen da odreagujem", saopštio je glumac.

"Ne samo od danas ili unazad par dana, od prvog dana - 22. marta 2021. , svako ko je iznosio ili pronosio što god iz mog ličnog života, a što škodi mojoj časti i ugledu i dovodi do teških posledica, biće krivično procesuiran zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo iz člana 172 Krivičnog zakona Republike Srbije. Pored toga, protiv svakog prijavljenog za gore navedeno krivično delo ili drugo krivično delo na moju štetu, biće podneta tužba za naknadu štete za povredu časti i ugleda", saopštio je glumac.

*Vest je naknadno dopunjena saopštenjem Branislava Lečića.

Komentari (0)

Kultura