Aktuelno iz kulture

Čudesna sudbina Kafkinih rukopisa: Digitalizovana kolekcija velikog pisaca 20. veka, čija je želja bila da se spale njegova dela posle smrti

Komentari

Autor: S. R.

01/06/2021

-

07:10

Čudesna sudbina Kafkinih rukopisa: Digitalizovana kolekcija velikog pisaca 20. veka, čija je želja bila da se spale njegova dela posle smrti
Čudesna sudbina Kafkinih rukopisa: Digitalizovana kolekcija velikog pisaca 20. veka, čija je želja bila da se spale njegova dela posle smrti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rukopisi Franca Kafke, pisca čije je stvaralaštvo priznato tek nakon njegove smrti, konačno su našli put do Nacionalne biblioteke Izraela, koji su ih restaurirali i digitalizovali, tako da su sada javno dostupni na njihovoj internet strani.

Digitalizovana kolekcija rukopisa uključuje tri nacrta Kafkine priče "Priprema za venčanje na selu", beležnicu u kojoj je vežbao hebrejski jezik i stotine ličnih pisama, crteža i dnevnika.

Inače, Kafka je otkrio svoj talenat za crtanje tokom prve godine studija, a njegovi crteži su najčešće groteskni prikazi ljudi koje je susretao, kao i autoportreti. 

Kolekciju je Nacionalnoj biblioteci Izraela ustupio Maks Brod, prijatelj kom je Kafka poverio da spali sve njegove rukopise posle njegove smrti 1924. godine.

Međutim, Brod je odlučio da ne posluša prijatelja i ipak ih objavi, što je Kafku učinilo jednim od najvećih pisaca 20. veka. Da se to nije dogodilo, Kafka bi posle smrti u 41. godini života nakon sedam godina borbe sa tuberkulozom, sasvim sigurno potonuo u zaborav.

Oko 15 godina posle smrti prijatelja, Brod, takođe češki pisac jevrejskog porekla, bio je prinuđen da napusti Čehoslovačku koju su okupirali Nacisti i pobegne u Tel Aviv. Sa sobom je poneo Kafkine radove u koferu i kasnije objavio mnoge od njih, što je omogućilo da njegov prijatelj dobije posthumno priznanje. 

Nakon Brodove smrti, kolekcija je ostavljena na čuvanje njegovoj sekretarici Ester Hofe, koja je trebalo da ih dostavi Nacionalnoj biblioteci. 

Kafkijanski proces

Međutim, ona je zadržala radove sve do smrti 2007. godine, čuvajući neke od njih u stanu u Tel Avivu, a druge u bankovnim sefovima u Izraelu i Švajcarskoj. 

Jednom prilikom je 1988. čak prodala rukopis Kafkinog "Procesa" za dva miliona dolara. 

profimedia

Kafkina pisma

Kad je umrla, Nacionalna biblioteka apelovala je na njene ćerke da ispoštuju poslednju želju Maksa Broda i predaju im preostale rukopise. Međutim, one su to odbile i započeo je "kafkijanski" proces dug 11 godina, koji je završen u korist Biblioteke. 

Istražitelji su dobili dozvolu da pretresu stan Ester Hofe, koji su nastanjivale mačke i oštetile neke od dokumenata, kao i njene bankovne sefove i poslednji set dokumenata dostavili Biblioteci 2019. godine.

"Dokumenti Franca Kafke pridružiće se milionima drugih predmeta koje smo kupili putem interneta proteklih godina, kako bismo očuvali i preneli ova kulturna dobra budućim generacijama", rekao je Oren Vajnberg, direktor Nacionalne biblioteke Izraela za BBC.

"Posle mnogo godina tokom kojih ovi papiri nisu bili dostupni javnosti, ponosni smo što sada nudimo slobodan otvoren pristup za sve naučnike i milione Kafkinih obožavalaca u Izraelu i širom sveta".

Komentari (0)

Kultura