Aktuelno iz kulture

"Prijatelji" zaradili više od 1,4 milijarde dolara

Komentari

Autor: Forbes / S.R.

31/05/2021

-

19:34

"Prijatelji" zaradili više od 1,4 milijarde dolara
"Prijatelji" zaradili više od 1,4 milijarde dolara - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Svako od glumaca iz čuvenih "Prijatelja" dobio je po pet miliona dolara, ali to je samo delić onoga što su zaradili tokom poslednjih 27 godina.

Popularna televizijska komedija generisala je više od 1,4 milijarde dolara od premijernog prikazivanja 1994. godine, procenjuje magazin Forbs. Od toga, Dženifer Aniston, Kortni Koks, Metju Peri, Met Leblank i Lisa Kudrou dobili su gotovo 816 miliona dolara, pre plaćanja poreza, odnosno oko 136 miliona dolara ponaosob.

Kreativni tim serijala Dejvid Krejn i Marta Kaufman, kao i koizvršni producent, Kevin Brajt, podelili su zaradu od najmanje 550 miliona dolara.

Serija je prikazivana četvrtkom uveče na NBC televiziji i privlačila je u proseku 25 miliona gledalaca. 

Zanimljivo je da je produkcija u prve četiri godine emitovanja serije zapravo gubila novac, ali su strpljivo čekali da im se isplati. Do početka prikazivanja pete sezone, NBC je bio toliko rešen da zadrži tu seriju, da su pristali da pokriju troškove produkcije. 

I to im se isplatilo. Sa gotovo sto epizoda snimljenih tokom prve četiri godine, Vorner Bros imao je dovoljno materijala da počne prodavanje prava na emitovanje na lokalnim TV stanicama, kablovskoj mreži i kanalima van Sjedinjenih Američkih Država i na posletku, striming servisima, koji su ukupno doneli oko 4,8 milijardi dolara toj produkcijskoj kući. U taj iznos nije uračunat prihod od prodaje DVD.

Posle "Prijatelja", šest zvezda nastavilo je da radi na televiziji i filmu, a od njih je najviše uspeha imala Aniston, koja se više puta pojavila na prvom mestu liste najplaćenijih glumica Holivuda. Forbs je 2017. procenio njeno bogatstvo na 200 miliona dolara.

Komentari (0)

Kultura