Aktuelno iz kulture

Šaban Bajramović u muzeju u Americi: Kolevka džeza odaje počast balkanskom kralju

Komentari

Autor: Sonja Šulović

06/05/2021

-

14:21

Šaban Bajramović u muzeju u Americi: Kolevka džeza odaje počast balkanskom kralju
Šaban Bajramović u muzeju u Americi: Kolevka džeza odaje počast balkanskom kralju - Copyright E-Stock/Kostadin Kamenov

veličina teksta

Aa Aa

Čuveni Delta Mississippi Blues Museum uputio je pismo projekt menadžeru Nišvil džez festivala u SAD Jeleni Ivanjac, u kom se izražava izražava namera da se organizije postavka o srpskom muzičaru Šabanu Bajramoviću. Šaban bi bio prvi umetnik iz Srbje i Rom u svetu koji  bi postao deo njihove postavke, saopštava Nišvil.

Delta Mississippi Blues Museum je čuven jer je legat za najpoznatije bluz muzičare iz SAD, posebno one potekle iz Delte Misisipija.

nisville

Zvanično pismo iz Misisipija

Podsećamo da su ovi muzičari bili jezgro čitavog bluza i džeza, stilova koji su se kasniji raširili po celoj Americi i uticali značajno na svetsku muziku.

nisville

 

Osim muzeja Delta Mississippi Blues, želju za sličnom postavkom pokazalo je još nekoliko bluz muzeja, kao i muzej u Nju Orleansu, koji se smatra najčuvenijim džez muzejem. Na čelu ovog muzeja je Greg Lambsi, sa kojim se direktor Nišvila Ivan Blagojević sreo u Nju Orleansu i koji je potvrdio dolazak u Niš, na festival koji je planirano da bude održan od 6.do 15 .avgusta.

nisville

Direktor Nišvila Ivan Blagojević i direktor muzeja u Nju Orleansu Greg Lambsi

"Tokom Lambsijevog boravka u Nišu razgovaraćemo i o formiranjau spomen sobe Šabana Bajramovića u muzeju džeza u Nju Orleansu sa replikom statue Šabana Bajramovića, postavljenom na niškom keju", izjavio je direktor Nišvila Ivan Blagojević. 

Inače, upravo u pomenutim muzejima biće snimani delovi dokumentarnog filma "Ja sam Šaban“ producenta i višestruko nagrađivanog reditelja Željka Mirkovića, a u koprodukciji  "Optimistic film“ i "Nišville jazz festivala“. 

"Ja sam Šaban“ je priča o jedinstvenom romskom muzičaru i njegovom životu, ispričana iz ugla onih koji su ga poznavali, onih koji su radili s njim, kao i onih koji su mu se divili i pevali njegove pesme njemu u čast, kao i onih koji su znali njegove strasti prema životu i slobodi...

Komentari (0)

Kultura