Aktuelno iz kulture

Lubarda, jedna priča: Pred publikom slike i crteži, ali javnosti nepoznata arhivska građa, kao i dela poklonjena Brozu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/12/2021

-

09:25

Lubarda, jedna priča: Pred publikom slike i crteži, ali javnosti nepoznata arhivska građa, kao i dela poklonjena Brozu
Lubarda, jedna priča: Pred publikom slike i crteži, ali javnosti nepoznata arhivska građa, kao i dela poklonjena Brozu - Copyright Prinstscreen YouTube/fondacijalubarda

veličina teksta

Aa Aa

Izložba "Lubarda - Jedna priča" biće pred poklonicima umetnosti u Galeriji Doma Vojske Srbije od 9. decembra, pa sve do 5. februara naredne godine.

Postavku čine reprezentativna dela renomiranog autora, koja nisu deo stalne postavke u njegovoj Kući legata, niti su izlagana u ovom obimu, kad je reč o Umetničkoj zbirci Doma Vojske Srbije.

Pored slika i crteža na izložbi će se naći i arhivska foto-građa, deo iz Kuće legata, i drugi, do sada nepoznat javnosti, iz foto-arhiva Doma JNA, sada Medija centra "Odbrana", a upotpuniće je i izabrana dela iz fonda Muzeja Jugoslavije, koja su kao poklon data predsedniku SFRJ Josipu Brozu Titu.

Autorski tim ove jedinstvene izložbe čine Jelena Knežević iz Medija centra "Odbrana", Dina Pavić iz "Kuća legata" i Ana Panić, ispred Muzeja Jugoslavije, dok je za vizuelni identitet kataloga i izložbe zadužena Aleksandra Kapor iz Medija centra "Odbrana".

Tokom trajanja izložbe organizovana su i autorska vođenja i to 18. decembra, 15. januara i 5. februara u 13.00 časova.

"To je rvanje sa nevidljivim koje mora postati vidljivo. Ja sam ja i svet slikam po svojoj volji. Uzburkam more, da se zapeni kao šampanj. Rasklapam bregove. Crvene stene kršnih predela, plave senke u podne, žuti strah smrti, beli krik galebova, sve su to boje moje palete", reči su Petra Lubarde (1907-1974).

Ovaj slikar snažnih, emotivnih kompozicija epskih razmera uveo je jugoslovensko slikarstvo pedestih godina prošlog veka u novo razdoblje savremene umetnosti. Njegova izložba 1951. godine u galeriji ULUS zvaničan je datum istorije umetnosti kojim se obeležava uvod u razmatranje estetike modernosti i raskid sa tradicionalnim. Lubarda je svakako jedna od najznačajnijih figura koja prevazilazi nacionalne okvire i uspešno se realizuje na međunarodnoj umetničkoj sceni.

Lubarda je dobitnik brojnih prestižnih nagrada i međunarodnih priznanja - 1937. godine dobija Grand Prix na Svetskoj izložbi u Parizu, zatim 1939. Prvu nagradu u Hagu na Internacionalnoj izložbi slikarstva, Oktobarsku nagrada grada Beograda...

"Lubarda je bio otkriće Bijenala u Sao Paolu 1953. godine. Međunarodni žiri (čiji sam i ja bio član) jednoglasno mu je dodelio jednu od glavnih nagrada. On je slikar sa velikim osećajem za ritmičku kompoziciju; njegove boje su vesele i harmonične; on izdvaja tajnu lepote iz prirode", kazao je Herbert Rid.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura