Aktuelno iz kulture

Prometeji novog veka: Pokret nesvrstanih inspiracija za izložbu u Muzeju Jugoslavije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/09/2021

-

14:40

Prometeji novog veka: Pokret nesvrstanih inspiracija za izložbu u Muzeju Jugoslavije
Muzej Jugoslavije/Bojana Janjić - Copyright Muzej Jugoslavije/Bojana Janjić

veličina teksta

Aa Aa

Izložba "Prometeji novog veka", inspirisana 60-godišnjicom od održavanja Prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu, biće otvorena od 22. septembra u Muzeju Jugoslavije. U fokusu izložbe su odnosi Jugoslavije i Indije u oblasti umetnosti i kulture, kao i radovi Petra Lubarde, jednog od najznačajnijih jugoslovenskih slikara koji je imao važnu ulogu u predstavljanju Jugoslavije "Nesvrstanima".

Publika će zahvaljujući raznovrsnoj muzejskoj građi moći bliže da se upozna sa indijskom kulturom i kulturnom razmenom između dve zemlje, a jedan od segmenata izložbe odnosiće se na posetu Josipa Broza Tita Indiji 1955-1956. godine, koja se smatra prelomnim događajem za definisanje spoljnopolitičke strategije Jugoslavije upravo u pravcu nesvrstavanja.

"Kako je jedan od ciljeva nesvrstane politike bio da se podrži emancipacija od ekonomske, kulturne i ostalih podređenosti svakog naroda, menja se i spoljna politika Jugoslavije na planu kulture, kao i odnos prema geografski udaljenim, a ideološki bliskim zemljama. Još u prvoj polovini 1950-ih godina počinje kulturna razmena izložbi i studenata, među kojima je bio veliki broj umetnika čije radove ćemo prikazati prvi put", objašnjava Jovana Nedeljković, kustoskinja Muzeja Jugoslavije i autorka izložbe.

Lubardino studijsko putovanje u Indiju

Petar Lubarda nezaobilazna je tačka kada se govori o kulturnim vezama dve zemlje. Izložba njegovih radova u Kulturnom centru Beograda bio jedan od centralnih kulturnih događaja tokom održavanja Prve konferencije nesvrstanih zemalja u Beogradu 1961. godine, a slika "Prometeji novog veka" ("Industrijalizacija") za tu priliku je preneta u salon Narodne skupštine. Smatra se da je upravo zbog toga Lubarda 1963. godine pozvan na studijsko putovanje u Indiju, koje je ostavilo veliki trag na njegovo stvaralaštvo.

Na izložbi publika će moći da vidi Lubradine slike iz kolekcije Muzeja Jugoslavije, "Buđenje Afrike" (1956-1959) i "Prometej" (1967), dok će slike "Čovek i zveri" (1964) i "Bik i oblak" (1963) biti prikazane zahvaljujući saradnji sa Kućom legata.

Deo postavke činiće i rad savremenog umetnika Vladimira Nikolića "Komunistička slika u veku svoje digitalne reprodukcije".

"Rad će na simboličkom nivou zatvoriti izložbu, otvarajući pitanje šta se desilo sa modernizmom kojim smo se nekada toliko ponosili i predstavljali svetu, kao i sa vrednostima i idejama nesvrstanosti, antikolonijalizma, revolucionarnosti i solidarnosti", dodaje Ana Panić, autorka izložbe i kustoskinja Muzeja Jugoslavije.

Arhitekturu izložbene postavke osmislila je Milena Kordić, dok je za njeno grafičko oblikovanje i dizajn bio zadužen Andrej Dolinka.

Izložba će biti otvorena do 14. novembra i deo je programa koji se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, kojim se obeležava 60-godišnjica od održavanja Prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu. Realizaciju su pomogli Arhiv Jugoslavije, Kuća legata i Muzej primenjene umetnosti u Beogradu.

Komentari (0)

Kultura