Aktuelno iz kulture

Rambo i Kamerata Novi Sad uvode u ono što nas očekuje 2022. u Novom Sadu, gradu kulture

Komentari

Autor: S. Š.

01/06/2021

-

15:37

Rambo i Kamerata Novi Sad uvode u ono što nas očekuje 2022. u Novom Sadu, gradu kulture
Rambo i Kamerata Novi Sad uvode u ono što nas očekuje 2022. u Novom Sadu, gradu kulture - Copyright Novi Sad prestonica kulture

veličina teksta

Aa Aa

Simbolično, tokom 22 dana ( od 11. juna do 3. jula) na različitim lokacijama u Novom Sadu će biti predstavljen koncept programa Evropske prestonice kulture za 2022.

"Projekat 22" je uvertira u to kako će izgledati godina u gradu kulture pod motom "Za nove mostove" i odličan je uvid u ono što nas očekuje 2022, a to je raznolikost izvođača, spoj iskustva i mladosti, domaće, evropske i svetske scene i to u svakom kutku grada.  

"`Projekat 22` pruža i interesantan spoj muzičkih žanrova i stilova, pa će tako u programu učestvovati poznati muzičar i tekstopisac Rambo Amadeus sa orkestrom Kamerata Novi Sad, u izvedbi svoje Eko opere "Pasija po Steli", te Kvartet Šimuna Matišića iz Zagreba koji će izvoditi Mocartove melodije u džez ruhu.

Filharmonija mladih Muzičke škole "Isidor Bajić" pod dirigentskom palicom Tamare Adamov Petijević, mlada, ali violončelistkinja sa internacionalnom karijerom Irena Josifoska, kao i neki od najuglednijih sastava na ovim prostorima - Kamerata Novi Sad, Novosadski duvački kvintet, Kragujevački akademski orkestar Akordeonista, Ansambl Metamorfozis, Ansambl flauta Akademije umetnosti u Novom Sadu i drugi", navode iz Fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture" i Festivala NEO - neklasični festival klasične muzike.

Pred publikom u Novom Sadu nastupiće i francuski koncertni pijanista, Mišel Dalberto, violinista Benjamin Cirfogel, inače koncertni majstor Simfonijskog orkestra RTV Slovenija, zatim japanske umetnice - violončelistkinja Anet Jakovčić (SAD/Japan), flautistkinja Mucumi Ito i violinistkinja Kana Macuj, sa brojnim osvojenim nagradama, a koje stižu uz podršku EU Japan Festa.

Novi Sad prestonica kulture/www.andifrank.com

Violončelistkinja Anet Jakovčić

Iz  Mađarske stiže violinista i violista Đerđ Ač, a iz Hrvatske Ansambl flauta Muzičke akademije iz Zagreba. Program će upriličiti i Kamerata Balkania, kamerni orkestar sastavljen od briljantnih mladih virtuoza iz regiona, ali i brojni drugi.  

Renomirana imena, ali i nove nade iz Srbije, Austrije, Nemačke, Japana, Hrvatske, Mađarske, Francuske i Uzbekistana, nastupaće na brojnim lokacijama u Novom Sadu i okolini, a ceo program može se pronaći OVDE.

Ulaz na sve koncerte je slobodan.

"Na krilatici `Za nove mostove`, kroz načela projekta Evropske prestonice kulture - decentralizaciju, povezivanje domaće i evropske scene i muziku kao univerzalni jezik, Projekat 22 će od 11. juna do 3. jula simbolično predstaviti koncept programa Evropske prestonice kulture za 2022. godinu. Program u godini titule struktuiran je u osam programskih lukova, sa programskim tokom koji ih prožima, platformom Visit Novi Sad", podsećaju iz Fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture". 

Svečana ceremonija otvaranja godine titule u Novom Sadu planirana je za 13. januar 2022. godine, na Dočeku 7530. godine.

Čitavu godinu titule obeležiće teme poput interkulturalnosti, ženskog stvaralaštva, migracija, mira, ekologije, zajedništva, umetnosti marginalizovanih grupa i druge.

Komentari (1)

Milka Canić

02.06.2021 08:06

Dooobar tekst i uzbudljiv dogadjaj!

Kultura