Aktuelno iz kulture

Benksi pokušava da spase zatvor u kom je robijao Oskar Vajld i pretvori ga u umetnički centar

Komentari

Autor: ArtNet

07/12/2021

-

22:02

Benksi pokušava da spase zatvor u kom je robijao Oskar Vajld i pretvori ga u umetnički centar
Create Escape - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Čuveni crtač grafita Benksi planira da proda šablon koji je koristio za mural na fasadi starog zatvora u kom je kaznu služio Oskar Vajld, a da dobijeni novac uloži u pretvaranje te zgrade u umetnički centar.

Britansko Ministarstvo pravde prodaje nekadašnji Zatvor u Redingu u Velikoj Britaniji još od 2019. godine, a ukoliko se u dogledno vreme ne prikupe sredstva za njegovo pretvaranje u kulturni centar, postoji mogućnost da se on adaptira u stambeni kompleks.

Čuveni umetnik zato je ponudio svoj šablon kako bi podržao inicijativu Saveta Reding Borou za promenu namene zatvora, a očekuje se da bi on mogao da dostigne cenu od 13,3 miliona dolara. 

Ranije ove nedelje Benksi je predstavio mural, koji predstavlja zatvorenika koji se spušta niz zid uz pomoć užeta napravljenog od čaršava, dok je na drugom kraju okačena pisaća mašina. Benksi je tako odao počast Oskaru Vajldu koji je bio jedan od najpoznatijih zatvorenika Zatvora u Redingu, nakon što je osuđen zbog homoseksualne veze koju je imao sa jednim pripadnikom visokog društva. 

Tokom boravka u zatvoru između 1895. i 1897. Vajld je napisao svoje poetsko delo "Balada o tamnici u Redingu", piše ArtNet.

"Oskar Vajld je svetac zaštitnik sudaranja dve suprotstavljene ideje za stvaranje magije. Pretvaranje mesta koje ga je uništilo u utočište za umetnost deluje toliko savršeno da to moramo uraditi", naveo je Benksi u svom saopštenju koje je objavio BBC.

Njegov šablon trenutno je izložen u Muzeju i umetničkoj galeriji u Bristolu. 

U martu je Savet Reding Borou ponudio Ministarstvu pravde 3,4 miliona dolara za zatvor, ali je ponuda odbačena kao "preniska", ali je inicijativu Saveta podržao veliki broj uglednih umetnika, među kojima i Džudi Denč, Kenet Brana, Kejt Vinslet i Natali Dormer.

Ranije je iz Ministarstva potvrđeno da je Benksi već mesecima u pregovoru za otkup zatvora, kao i da je u igri potencijalna anonimna donacija koja bi mogla da spase zatvor. 

Preporuka za vas

Umetnik bez lica: Benksi bi mogao da izgubi prava nad svojim delima, ukoliko ne otkrije identitet
Tamnica u Redingu: Borba za zatvorsku ćeliju Oskara Vajlda, i Kejt i Benksi bi da se ona pretvori u muzej

Komentari (0)

Kultura