Aktuelno iz kulture

Novi rekord misterioznog umetnika - Benksijeva "Ljubav u kanti za smeće" prodata za 22 miliona evra

Komentari

Autor: AP

14/10/2021

-

23:12

Novi rekord misterioznog umetnika - Benksijeva "Ljubav u kanti za smeće" prodata za 22 miliona evra
Novi rekord misterioznog umetnika - Benksijeva "Ljubav u kanti za smeće" prodata za 22 miliona evra - Copyright Tanjug/Sotheby's Auction House via AP

veličina teksta

Aa Aa

Delo britanskog umetnika Benksija koje je sam pocepao, prodato je na aukciji za rekordnu sumu od oko 22 miliona evra, a u pitanju je najveća suma za koju je neko njegovo delo do sada prodato.

Početna cena Benksijeve "Ljubavi u korpi za smeće" bila od pet do sedam miliona, ali je višestruko porasla tokom licitacije.

Umetničko delo uramljeno je i sastoji se od platna koje je napola pocepano, a unutra je sprejom naslikana devojčica koja pokušava da dohvati balon u obliku srca.

Benksijeva slika devojčice prodata pre tri godine pod drugačijim imenom, "Devojčica sa balonom". Baš u trenutku kada je anonimni kupac iz Evrope dao pobedničku ponudu, sečivo koje je Benksi sakrio u ramu pocepalo je platno. 

Iz aukcijske kuće Sotbi, gde je pocepano delo prodato, opisali su oso kao "ultimativno Benksijevo umetničko delo".

"Devojčica sa balonom" je, inače, prvobitno bila naslikana na jednom zidu u istočnom Londonu, i radi se o jednom od najpoznatijih Benksijevih dela.

U martu, Benksijev mural kojim se odaje počast zdravstvenim radnicima u Velikoj Britaniji koji je prvobitno naslikan na zidu bolnice, prodat je na jednoj aukciji za oko 20 miliona evra.

Komentari (0)

Kultura