Aktuelno iz kulture

Preminula En Rajs, autorka knjige "Intervju sa vampirom"

Komentari

Autor: Metro

12/12/2021

-

12:20

Preminula En Rajs, autorka knjige "Intervju sa vampirom"
Preminula En Rajs, autorka knjige "Intervju sa vampirom" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

En Rajs, autorka knjige "Intervju sa vampirom" prema kojoj je snimljen istoimeni film, preminula je u subotu uveče, saopštila je njena porodica.

Rajs je svoj prvi roman objavila 1976. godine, koji je odmah postao bestseler. Istoimena filmska ekranizacija premijerno je prikazana 1991. sa Bredom Pitom i Tomom Kruzom u glavnim ulogama i dostigla je planetarnu popularnost.

Spisateljica je napisala i nastavke: "Vampir Lestat" i "Kraljica prokletih", a poslednji roman "Blood Communion: A Tale of Prince Lestat" objavila je 2018, piše britanski Metro.

Takođe je pisala pod pseudonimom, poigravajući se sa drugim žanrovima, pa je tako objavila "Exit to Eden" i "Belinda" pod imenom En Rampling, a "Beauty’s Punishment" kao A. N. Rokelor.

Do nedavno je zajedno sa sinom Kristoferom učestvovala u pisanju scenarija za seriju zasnovanu na njenom "Intervjuu sa vampirom", koja bi trebalo da se emituje na kablovskoj mreži AMC.

Kristofer je na zvaničnoj Facebook strani potvrdio vest o smrti slavne spisateljice.

 

 

"Srce mi se slama što moram da podelim sa vama ove vesti. Ranije ove večeri En je preminula od komplikacija pretrpljenog moždanog udara. Napustila nas je gotovo tačno devetnaest godina nakon što je moj otac, njen muž Sten, preminuo. Razmere bola naše porodice ne mogu se opisati. Kao majka mi je pružala bezuslovnu podršku, naučila me je da prihvatim svoje snove, odbacim zonu komfora i izazove mračnih glasova straha i sumnje u sebe. Kao pisac, naučila me je da prkosim granicama žanra i da se predam svojim opsesivnim strastima. U poslednjim satima života, sedeo sam pored njenog bolničkog kreveta, zadivljen njenim postignućima i snagom, zapljusnut sećanjima na život koji nas je vodio od maglovitih brda San Franciska do magičnih ulica Nju Orleansa i treperavim panoramama Južne Kalifornije.

Dok se opraštala od En, njena mlađa sestra Karen je rekla: 'Na kakvu si nas vožnju povela, mala'. Mislim da svi možemo da se složimo s tim. Hajde da pronađemo utehu u zajedničkoj nadi da En sada iz prve ruke dobija odgovore na mnoga velika spiritualna i kosmička pitanja, što je bila misija koja je definisala njen život i karijeru", napisao je Kristofer, dodavši da će En počivati u porodičnom mauzoleju u Nju Orleansu, gde će biti sahranjena u krugu porodice.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura