Aktuelno iz kulture

10 najpoznatijih zlikovaca iz horor filmova

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

15/10/2021

-

21:50

10 najpoznatijih zlikovaca iz horor filmova
Prinskrin/Youtube - Copyright Prinskrin/Youtube

veličina teksta

Aa Aa

Mnogi smatraju da horor žanr, barem u filmu, poslednjih godina pati od nedostatka inventivnosti. Većina ostvarenja koja nađu put do bioskopske publike, uglavnom su adaptacije, rimejkovi i neki od beskrajnih nastavaka poznatih franšiza.

Ali filmska industrija to sebi može da dozvoli, jer je ranijih godina iznedrila neke toliko upečatljive negativce u hororima, da i dan danas može da profitira od njih.

Predstavljamo vam neke od najprepoznatljivijih zlikovaca u istoriji horor filmova:

Grof Orlok ("Nosferatu", 1922)

Filmska adaptacija romana "Drakula" Brama Stokera u režiji legendarnog nemačkog reditelja Fridriha V. Murnaua, zbog problema sa autorskim pravima ponela je naziv "Nosferatu". 

Umesto da Drakulu prikaže kao čudovište koje menja oblik ili uglednog člana društva sa prikrivenim zlim namerama, Murnauov grof Orlok (igra ga Maks Šrek) je gotovo životinja. Ovaj atipični ekspresionistički film sniman je na Karpatima, a priča je delom nadahnuta i lepotom, ali i strahotama prirode. 

"Nosferatu" je prvi preživeli film koji je doneo vampira na veliko platno, a od tada, inspirisao je mnoga druga ostvarenja sa vampirskom tematikom. 

Norman Bejts ("Psiho", 1960)

Norman Bejts je fiktivni lik iz romana "Psiho" Roberta Bloha, kog je na velikom platnu u istoimenom filmu Alfreda Hičkoka ovekovečio Entoni Perkins.

Bejts toliko je voleo svoju majku, da je nakon njene smrti, rešio da postane ona i sa perikom na glavi i u njenoj haljini ubija nedužne ljude, ali za razliku od franšize u produkciji Unversal studija, Norman je skončao u drugom delu.

Kada je reč o prvom filmu, legendarna scena tuširanja spada u neke od najnezaboravnijih trenutaka ikad snimljenih, a novine su pisale te 1960. da su nakon gledanja filma, mnogi ljudi počeli da izbegavaju tuširanje, jer im je vrisak Merion Krejn (Dženet Li) ulio strah u kosti. 

Pored ukupno četiri dela filma, od kojih je poslednji snimljen 1990, snimljen je i prednastavak - film "Bates Motel", kao i istoimena serija po istom motivu. 

Pazuzu ("Isterivač đavola", 1973)

"Isterivač đavola" smatra se jednim od najboljih horor filmova ikad snimljenih i to s dobrim razlogom. I danas, preko četrdeset godina od nastanka i dalje je relevantan i podjednako zastrašujući. 

U filmu, kao i u romanu Vilijama Pitera Blatija, devojčica Regan Meknil biva zaposednuta demonom Pazuzuom, kog isteruje sveštenik Lankaster Merin (Maks Fon Sidou). Taj demon plod je piščeve mašte, a kreirao ga je na osnovu opisa iz asirske i vavilonske mitologije u kojima je Pazuzu smatran kraljem demona vetra i sinom boga Hanbija.

 
Osim što je inspirisao celu franšizu, ovaj film je uticao i na mnoge druge horor filmove, a snimljene su i brojne parodije "Isterivača đavola".

Džejson Vorhis ("Petak 13.", 1980)

Džejson Vorhis, glavni zlikovac filmova franšize "Petak 13", podjednako je i natprirodno biće i brutalni ubica. Zajedno sa Fredijem Krugerom iz "Strave u Ulici brestova", bio je jedan od njapopularnijih negativaca u horor filmovima osamdesetih i devedesetih. 

Njegovo ime prvi put se spominje u filmu iz 1980. godine u kom saznajemo da se on kao dečak udavio zbog nemara nadležnih u kampu na jezeru Kristal. Međutim, već u nastavku ga upoznajemo kao odraslu osobu žednu osvete. Hokejaška maska po kojoj je poznat, pojavila se tek u trećem delu franšize i modelovana je na osnovu opreme golmana kluba "Red Wings" iz Detroita.  Od šestog nastavka je dobio i nadljudsku snagu i moć regeneracije, a 1992. ovenčan je MTV nagradom za životno delo, čime je postao jedan od samo tri fiktivna lika kojima je dodeljeno to priznanje.

Majkl Majers ("Noć veštica", 1978)

Krenuvši stazama svoje majke Dženet Li, Džejmi Li Kertis ovekovečila je Lori Stroud, čiji je lični "Norman Bejts" ovog puta Majkl Majers, beskrupulozni ubica sa belom maskom na glavi.

Inače, ta maska zapravo je napravljena prema liku kapetana Kirka iz "Ratova zvezda", to jest glumca Vilijama Šatnera, o čemu više možete saznati ovde. 

Majkl je zvezda ukupno 12 filmova franšize "Noć veštica", a poslednji, u kom se Džejmi Li Kertis vratila svojoj Lori, uskoro će se naći u bioskopima. 

Džek Torans ("Isijavanje", 1980)

Džek Torans nije klasični zlikovac. Ovaj lik koji je nastao iz pera Stivena Kinga postepeno gubi razum i postaje opasan po svoju ženu i sina. Na velikom platnu, u režiji Stenlija Kjubrika, igrao ga je legendarni Džek Nikolson koji je slikovito odigrao njegovu transformaciju. Takođe, 2012. snimljen je dokumentarac "Room 237" u kom su izložene različite teorije o tom filmu i njegovom značenju.

Snimljen je i nastavak filma "Doctor Sleep" 2019. godine, ali se Džek Toranas ne pojavljuje u njemu.

Eni Vilks ("Mizeri", 1990)

Još jedan lik iz mašte Stivena Kinga je Eni Vilks, strastvena ljubiteljka knjiga Pola Šeldona. Eni možda nema natprirodne moći, niti zastrašujući izgled, ali zato ima strašne namere, nakon što "spase" svog heroja u saobraćajnoj nesreći.

Fenomenalna Kejti Bejts dobila je Oskara za svoju ulogu u ekranizaciji ovog dela koja je inspirisala mnoge filmove koji su usledili.

Hanibal Lekter ("Kad jaganjci utihnu", 1991)

I Hanibal Lekter (ili Lektor, kako glasi njegovo filmsko ime), prvobitno je imao samo malu ulogu u romanu "Crveni zmaj" pisca Tomasa Harisa. Vremenom je njegov značaj u opusu tog autora rastao i doveo do knjige "Kad jaganjci utihnu" iz 1988. koja je ekranizovana tri godine kasnije.

Hanibal nije jedini zlikovac u toj knjizi i filmu ali je svakako najstrašniji. Uloga ubice, kanibala, koji je pritom bio ugledan forenzički psiholog, donela je Entoniju Hopkinsu Oskara i preokrenula njegovu karijeru. Ulozi se vratio u još dva filma, a zamenjen je u prednastavku "Hannibal Rising" u kom ga je igrao Gaspar Ulije.

Snimljena je i serija "Hanibal" čije su se tri sezone emitovale na NBC mreži, a glavna uloga poverena je Madsu Mikelsenu.

Gostfejs ("Vrisak", 1996)

Reditelj Ves Krejven učinio je zlikovca Gostfejsa toliko prepoznatljivim, da retko ko zna da njegova maska nije originalno napravljena za film "Vrisak". Naime, ona je izrađena za prodaju, kao maska za praznik Noć veštica 1992. i inspirisana je Munkovom slikom "Vrisak", ali su je Krejven i producentkinja Marijen Madalena pronašli i odabrali za film.

Činjenica da je maska bila generička i dostupna svima u stvarnom životu, poslužila je kao ideja za kreatore franšize, da i u filmu može da je ima bilo ko i da tako skriva stvarni identitet ubice. 

Iako je u svim dosadašnjim nastavcima franšize "Vrisak" Gostfejs maskirani čovek, on često pokazuje ekstremnu izrdžljivost i fizičku snagu, kao i gotovo nadljudsku sposobnost skrivanja. Pored toga, glas mu čujemo samo putem telefona, dok je kad se susretne oči u oči sa žrtvama, potpuno nem.

Inače, najnoviji, peti po redu, deo franšize pojaviće se u januaru sledeće godine.

Sadako Jamamura / Samara Morgan ("Krug", 1998/2002)

Film koji je svetu predstavio svu brutalnost japanskih horora - "Krug", dobio je vrlo brzo i američku adaptaciju. Glavni zlikovac je duh devojke (Sadako Jamamura u japanskoj, odnosno Samara Morgan u američkoj verziji) koja ubija svakoga ko pogleda jednu misterioznu videokasetu.

Sadako ili Samara popularizovala je na Zapadu podžanr horora sa ženskim duhovima duge crne kose, koji je dugo postojao u Japanu. 

U japanskoj verziji, Sadako igra Ri Iono'o, dok je u američkoj u ulozi Samare Dejvi Čejs. 

Komentari (0)

Kultura