Aktuelno iz kulture

Neobične priče o najpoznatijim filmskim rekvizitima

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

27/09/2021

-

18:55

Neobične priče o najpoznatijim filmskim rekvizitima
Filmovi - Copyright Printscreen YouTube/Movieclips, Universal Pictures

veličina teksta

Aa Aa

Rekviziti iz popularnih filmova predmet su žudnje strastvenih kolekcionara, zbog čega postižu milionske iznose na aukcijama.

Međutim, priče o nekima od njih zanimljivije su i od filmova koji su ih proslavili. 

Predstavljamo vam interesantne sudbine nekih od najpoznatijih filmskih rekvizita: 

Dorotine crvene cipelice

Crvene škokičaste cipelice iz kultnog filma "Čarobnjak iz Oza" (1939) zapravo uopšte nije trebalo tako da izgledaju. U istoimenoj knjizi, Doroti dobija srebrne cipelice, ali je produkcija želela da demonstira sve lepote filma u boji, tako da je rešeno da ipak budu crvene.

Napravljeno je ukupno šest ili sedam pari za potrebe snimanja tog ostvarenja, a trenutno se zna samo za dva. Jedan od njih doniran je Nacionalnom muzeju američke istorije 1979. dok se drugi nalazi u Muzeju Džudi Garland u Minesoti.

Inače, 2005. iz muzeja posvećenog čuvenoj glumici cipelice su ukradene, a anonimni dobročinitelj ponudio je milion dolara nagrade onome ko ih vrati. Konačno su pronađene 2018. na osnovu takođe anonimne dojave, a policija nikada nije obelodanila gde su sve to vreme bile.

Volverinove kandže

Kada je Hju Džekmen prihvatio ulogu Volverina u franšizi "X-Men", morao je da koristi prave metalne kandže u određenim scenama.

Glumac navodno i dalje ima ožiljke na butinama, nakon što je sebe više puta nehotice posekao dugim oštrim sečivima.

Inače, dizajn sečiva se menjao u svakoj od dosadašnjih ekranizacija poznatih Marvelovih stripova. U početku su bila prava, a kasnije su dobila zakrivljene vrhove, kako bi lepše prelamala svetlost tokom snimanja.

Ajkula

Kada je, tada mladi, Stiven Spilberg 1974. snimao film "Ajkula", producenti su želeli da on koristi živu zver iz morskih dubina. Međutim, reditelj je shvatio da neće imati dovoljno rediteljske slobode i rešio je da napravi mehaničku ajkulu, koja je umalo uništila kompletan projekat.

Naime, preskupi rekviziti napravljeni za snimanje u tri navrata su potpuno uništeni. Jedna ajkula je čak potonula na dno okeana.

Spilberg je zato rešio da osmisli priču, tako da ima minimalan broj kadrova u kojima se ajkula zapravo pojavljuje, što za dinamiku filma nije bilo loše. Štaviše, napetost u iščekivanju krvoločne napasti je bila još veća.

Legendarna bela haljina Merilin Monro

Slika Merilin Monro koja stoji nad ventilacionim otvorom i pridržava svoju lepršavu belu haljinu, jedan je od najpoznatijih filmskih prizora, koji je ovekovečen čak i u spomenicima.

Haljina iz filma "Sedam godina vernosti" delo je kostimografa Vilijama Travile koji je oblačio Monro u osam njenih filmova, a u svojim memoarima tvrdio je da je čak na kratko bio u ljubavnoj vezi sa slavnom glumicom.

Nakon smrti Merilin Monro, Travila je sve njene haljine čuvao iza zaključanih vrata, pa se dugo o njima pričalo kao o "izgubljenoj kolekciji". Tek nakon njegove smrti 1990. izložene su javnosti i postale deo privatne kolekcije Debi Rejnolds. Iako je zbog godina požutela, haljina je 18. juna 2011. godine na eBay aukciji prodata za više od 4,6 miliona dolara, što ju je učinilo najskupljim rekvizitom ikada prodatim na toj platformi.

Maska Majkla Majersa

Zastrašujuća maska serijskog ubice Majkla Majersa iz franšize "Noć veštica" ima interesantno poreklo: kostimografi su za film iz 1978. jednostavno u prodavnici kupili masku koja je bila kalup za lik kapetana Džejmsa Kirka (Vilijam Šatner) iz "Zvezdanih staza".

Šatner je i sam o tome govorio, a priznao je i da se više puta za Noć veštica maskirao upravo u Majkla Majersa.

Vilson iz "Izgnanika"

Odbojkaška lopta brenda "Vilson" koja je postala jedino "društvo" Tomu Henksu u filmu "Izgnanik", bila je ogroman komercijalni hit.

Taj proizvođač sportske opreme kasnije je napravio liniju odbojkaških lopti sa krvavim otiskom šake, poput onog iz filma, a jedna od onih koje su korištene tokom snimanja, kasnije je prodata za neverovatnih 18.400 dolara.

Spajdermenov kostim

Za prvi film o Spajdermenu 2002. godine kostimografi su napravili četiri ručno pravljena kostima prema merama Tobija Megvajera, od kojih je svako koštalo 50.000 dolara.

Međutim, sva četiri odela su kasnije nestala bez traga. O njima se ništa nije znalo, sve dok bivša žena jednog od nekadašnjih radnika obezbeđenja Sony Pictures, nije policiji dojavila da je njen nekadašnji suprug umešan u krađu.

Ispostavilo se da je on prodavao kostime kolekcionarima, kao i da je ranije ukrao i Betmenov kostim iz Vorner bros studija, dok je kod njih tokom devedesetih radio u obezbeđenju.

Inače, šivenje kostima Spajdermena za novi film u kom glavni lik tumači Tom Holand, koštalo je čak 130.000 dolara.

DMC DeLorean

Za legendarni automobil iz naučno-fantastičnog klasika "Povratak u budućnost" vezana je interesantna anegdota. Naime, dok se produkcija bavila problemom kako da vremensku mašinu premešta na različite lokacije za snimanje, reditelj Robert Zemekis predložio je da je smeste u automobil, tako da se prevoz rešavao sam od sebe.

Pri odabiru vozila, odlučili su se za DeLorean, jer su želeli da sačuvaju od zaborava njegov futuristički dizajn, budući da se DMC kompanija zatvorila godinu dana pre nego što će film biti snimljen.

Malteški soko

Mala statua malteškog sokola bila je predmet iz istoimenog filma sa Hemfrijem Bogartom iz 1941. a decenijama nakon objavljivanja filma nije se znalo šta se s njom desilo.

Pronađena je osamdesetih u ordinaciji jednog oralnog hirurga na Beverli Hilsu, a nakon što je izlagana širom sveta tokom devedesetih, prodata je na aukciji 2013.

Šuškalo se da bi mogla da se proda za milion, ali je cena na kraju dostigla neverovatnih 4,1 milion dolara i "Malteški soko", čija autentičnost zapravo nikad nije potvrđena, završila je u rukama milijardera iz Las Vegasa Stiva Vina, inače velikog zaljubljenika u skupe umetnine.

Komentari (0)

Kultura