Aktuelno iz kulture

Deset novih filmova o kojima će se pričati ove jeseni

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

30/08/2021

-

07:39

Deset novih filmova o kojima će se pričati ove jeseni
Deset novih filmova o kojima će se pričati ove jeseni - Copyright ScreenYouTube/MGM, JamesBond007, 20th Century Studios, Warner Bros.Pictures, SearchlightPictures

veličina teksta

Aa Aa

Prošlo je više od godinu dana otkako su bioskopi širom sveta utihnuli usled pandemije koronavirusa, ali se mnogi filmovi čija je premijera otkazana zbog epidemiološke situacije, sada ponovo najavljuju, zajedno sa nekoliko novih.

Iako će većina biti paralelno prikazivana i na striming servisima, narednih meseci konačno će biti organizovane i bioskopske projekcije, a mi vam predstavljamo deset filmova o kojima će se verovatno najviše pričati ove jeseni.

"The Many Saints of Newark" (1. oktobar)

Tokom 86 epizoda legendarne HBO serije "Sopranovi", glavnu ulogu Tonija Soprana igrao je briljantni Džejms Gandolfini, koji je napustio ovaj svet 2013. godine. Ipak, njegov glavni lik ponovo ćemo moći da gledamo u nešto mlađoj inkarnaciji u filmu "The Many Saints of Newark". Reč je o prednastavku serije, koji govori o razvojnom putu mladog Tonija Soprana, kog tumači Gandolfinijev sin Majkl. 

Nakon pobuna građana Njuarka, porodica Soprano seli se u predgrađe, a Toni kao tinejdžer igra u fudbalskom timu svoje škole. Ipak, pred njim su važne životne odluke: da li želi da nastavi da živi kao "civil" ili će kao i mnogi članovi njegove šire porodice, zagaziti u kriminal. U donošenju odluke pomaže mu porodični prijatelj Diki Moltisanti, kao i neplanirani događaji. Naime, jedan od Dikijevih bivših zaposlenih odlučuje da preuzme kontrolu nad Njuarkom i izbija rat.

Film bi trebalo da rasvetli mnoge nedoumice koje su ostale nakon završetka kultne serije, naročito Tonijev odnos s majkom.

"The Many Saints of Newark" delom producira kreator "Sopranovih" Dejvid Čejs, a režira Alan Tejlor, koji je nekada nadgledao više epizoda kultne serije. 

Premijera filma zakazana je za 1. oktobar na HBO Maks gde će biti strimovan 31 dan, pre nego što započne svoj bioskopski život. 

"Nema vremena za umiranje" (8. oktobar)

Ove jeseni poslednji put ćemo imati priliku da vidimo Danijela Krejga u ulozi Džejmsa Bonda, u dugoočekivanom nastavku legendarne franšize pod nazivom "Nema vremena za umiranje". 

Ovo je Krejgov šesti put da se nađe u koži agenta 007. Iako je napustio aktivnu službu, njegov mir je kratkoh daha, jer ga iz penzije vraća zabrinjavajuća molba njegovog starog drugara iz CIA Feliksa Lajtera, čime Bond ponovo kreće u potragu za misterioznim zlikovcem naoružanim novom, opasnom tehnologijom.

Film režira Keri Džodži Fukunaga, a pored Krejga, igraju Remi Malek, Lea Sejdu, Lašana Linč, Naomi Heris, Kristof Volc i Ralf Fajns.

"Nema vremena za umiranje" imaće svetsku premijeru na Filmskom festivalu u Cirihu, a u domaće bioskope stiže 7. oktobra.

"Last Night in Soho" (29. oktobar)

"Poslednja noć u četvrti Soho", kako bi u slobodnom prevodu glasio naziv ovog filma, je horor-triler koji nas ove jeseni vodi u šezdesete godine prošlog veka. Film Edgara Rajta "nose" glavne glumice Tomasin Mekenzi i Anja Tejlor Džoj i govori o mladoje Eloiz (Mekenzi) koja napušta miran život na selu, kako bi upisala školu modnog dizajna u savremenom Londonu.

Opsednuta prošlošću, devojka iznajmljuje malu sobu kod ljubazne gospođe Kolins i ubrzo shvata da svake noći putuje kroz vreme prateći Sendi (Anja Tejlor Džoj), pevačicu i modnu ikonu šezdesetih, na njenom potpuno haotičnom putovanju. 

Eloiz počinje da sumnja u granice između snova i jave, razotkrivajući tajne, koje je možda trebalo da ostanu sakrivene.

Ovo je poslednji film u kom je igrala glumica Dajana Rig, britanska glumica raskošnog talenta koja je umrla u septembru prošle godine u 82. godini života. Rig, koju smo ranije gledali kao Olenu Tajrel u "Igri prestola", preminula je samo nekoliko dana nakon što je završen njen rad na "Sohou".

"The Last Duel" (15. oktobar)

Popularne glumce Bena Afleka i Meta Dejmona, koji su najbolji prijatelji u stvarnom životu, sada možemo videti zajedno i u novom filmu, pod nazivom "Poslednji dvoboj", za koji su i pisali scenario.

"Poslednji dvoboj" prati mladu Margaritu (Džodi Komer), koja optužuje viteza Žaka Legrija (Adam Drajver) za silovanje. Legri odbacuje optužbe, a Margaritin muž (Met Dejmon) izativa ga na dvoboj.

Film je adaptacija istoimene knjige, a Aflek je trebalo da igra Legrijevu ulogu. Međutim, nakon toga je odlučio da uzme manju ulogu grofa. 

U ostvarenju koje režira Ridli Skot igraju još i Džodi Komer i Adam Drajver, a u bioskopima bi trebalo da se nađe 15. oktobra.

"Dina" (22. oktobar)

Decenijama su reditelji pokušavali da ekranizuju maštoviti svet oslikan u knjizi "Dina" Fenka Herberta, ali bez uspeha. Prvi je to pokušao Alehandro Hodorovski, zatim Dejvid Linč, a rizičnog zadatka sada se prihvatio Deni Vilnev. 

Film prati Pola Atreidesa, nadarenog mladića iz moćne porodice, koji mora da otputuje na najopasniju planetu u svemiru kako bi osigurao budućnost svog naroda. On će se naći usred sukoba oko distribucije najcenjenijeg resursa u svemiru, koji se nalazi samo na negostoljubivoj planeti Arakisu, prepunoj opasnih džinovskih crva.

Pored toga što Vilnev za razliku od svojih prethodnika raspolaže naprednijom tehnologijom, u prilog novom čitanju "Dine" idu i dobar odabir glumaca. U filmu glavne uloge tumače mlade zvezde Timoti Šalame i Zendaja, a igraju još i Džejson Momoa, Oskar Ajzak i Havijer Bardem.

Da li će ova kombinacija konačno biti dobitna, videćemo krajem oktobra.

"Francuska depeša" (22. oktobar)

"Francuska depeša" Vesa Andersona već je započela svoj festivalski život, a publika u Srbiji mogla je da vidi ovaj film na Festivalu francuskog filma. 

Međutim, u bioskopima će se naći krajem oktobra, kada će i svi ostali moći da urone i raskošni svet čuvenog reditelja, koji se sastoji iz tri kratke priče smeštene u Francuskoj sredinom dvadesetog veka. 

Zajedničko im je to što su sve objavljene u "Francuskoj depeši", magazinu na engleskom jeziku u Kanzasu, čiji ekscentrični urednik Bil Marej.

Prva priča govori o psihopati, koji je igrom slučaja i izvanredan umetnik (Benisio del Toro). Dok je iza rešetaka, on slika apstraktne portrete čuvarke koju obožava (Lea Sedu). Njegova dela otkriva slatkorečivi trgovac umetninama (Edrijen Brodi) koji veruje u njihovu vrednost, ali nije lako nekome graditi karijeru dok se nalazi na dugogodišnjoj robiji.

Druga priča prati pobunjenog studenta (Timoti Šalame) i novinarku (Fransis Mekdormand) koja piše umesto njega njegov revolucionarni manifest, dok treća govori o otmici sina šefa policije, od strane gangstera (Edvard Norton).

"Večni" (28. oktobar)

"Večni" je priča o besmrtnim junacima koji su se hiljadama godina krili, ali su onda morali da se predstave smrtnicima i spasu Zemlju od uništenja. 

Tim ovih moćnih ratnika predvodi Salma Hajek, kao mudra liderka Ejdžak, a tu su i Andželina Džoli kao žestoka ratnica Tina i Džema Čen, brižna ljubiteljka čovečanstva Sersi.

Ričard Maden igra svemoćnog Ikarisa, Kumejl Nandžiani, Konga, koji poseduje kosmičke moći, a Brajan Tajri Henri, inteligentnog pronalazača Fastosa, prvog otvoreno gej "Marvelovog" superjunaka. 

"Večni" po prvi put u "Marvelovom" univerzumu predstavljaju gluvu superjunakinju Makari, koju igra Loren Ridlof, dok zvezda "Igre prestola" Kit Harington igra Dejna Vitmana, običnog smrtnika.

Prvi strip sa "Večnima" se pojavio 1976. godine. Osmislio ih je Džek Kirbi, jedan od kreatora "Osvetnika", "Fantastične četvorke" i "X-ljudi".

Film je sniman od jula 2019. do februara 2020. u Engleskoj (Pikadili, Oksford, Pajnvud studio, Hampsted, Kamden), Los Anđelesu i na Kanarskim ostrvima.

"Red Notice" (12. novembar)

Netfliks još nije objavio detaljne informacije o jednom od svojih najskupljih filmova "Red Notice", koji je koštao ovaj striming servis impresivnih 200 miliona dolara. Ono što znamo, jeste da u njemu igraju dobro poznata imena - Dvejn Džonson, Gal Gadot i Rajan Rejnolds, kao i da se bavi dvojicom kriminalaca koji se udružuju sa agentom Federalnog istražnog biroa, kako bi izveli komplikovanu pljačku.

Takođe, striming servis je objavio da će Gal Gadot, kao vešta kradljivica umetnina, imati ključnu ulogu, ali je Varajeti ranije izveštavao da "Čudesna žena" zapravo ima najmanje prostora u filmu.

"Top Gun: Maverick" (19. novembar)

Posle više od trideset godina u službi, kao jedan od najboljih avijatičara Mornarice, Pit "Maverik" Mičel je test pilot i izbegava unapređenje, koje bi ga prizemljilo.

Obučavajući novu generaciju diplomaca za specijalnu misiju, Maverik se susreće sa poručnikom Bredlijem Bredšoom, sinom Maverikovog pokojnog prijatelja Nika Bredošoa i svojim najdubljim strahovima.

Svet se možda promenio od prvog filma, ali u ovom filmu ponovo ćemo imati priliku da vidimo ekstremne vratolomije, za čije su snimanje tvorci filma morali da traže dozvolu od Mornarice.

"Gučijevi" (25. Novembar)

Novi film Ridlija Skota adaptacija je knjige "The House of Gucci" Sare Forden iz 2001. godine koja se bavi usponom, padom i obnavljanjem dinastije Guči, nakon ubistva Mauricija Gučija.

"Gučijevi" istražuje motive Patricije Ređijani za ubistvo njenog bivšeg supruga i daje uvid u njeno suđenje, koje je osamdesetih imalo sve elemente televizijske sapunice. 

Patriciju u filmu igra Lejdi Gaga, a njenog supruga Mauricija Adam Drajver. U filmu je i gotovo neprepoznatljivi Džared Leto i legendarni Al Paćino.

Film će se naći u američkim bioskopima 24. septembra, a dan kasnije i u Srbiji. 

Komentari (0)

Kultura