Aktuelno iz kulture

Deset filmova sa najneočekivanijim obrtima

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

23/08/2021

-

07:31

Deset filmova sa najneočekivanijim obrtima
Filmovi - Copyright Printskrin/Youtube/Movieclips

veličina teksta

Aa Aa

Nije lako oduševiti bioskopsku publiku. Prema nekim procenama na svetu postoji oko pola milijarde igranih filmova, što znači da je filmadžijama sve teže da snimaju originalne sadržaje, ali i da smisle nepredvidljive obrte.

Žanrovski gledano, velika filmska iznenađenja uglavnom su svedena na misterije, trilere i horore, a neki od najuspešnijih reditelja u kreiraju neočekivanih zaokreta su bez sumnje Dejvid Finčer, Kristofer Nolan i Najt Šjamalan.

Sastavili smo listu deset filmova sa najneočekivanijim obrtima, među kojima su i ostvarenja ovih reditelja, a imajte u vidu da ako neke od njih niste gledali, dalje čitanje može da vam pokvari budući doživljaj filma.

Dvostruka igra (2006)

Ovo ostvarenje Martina Skorsezea dobilo je čak četiri Oskara na 79. dodeli najprestižnije filmske nagrade i to za najbolji film, najbolju režiju, najbolju montažu i scenario po knjizi/filmu. Inače, reč je o rimejku hongkoškog trilera "Pakleni poslovi".

U filmu policajac Frenk Kostigen (Leonardo Dikaprio) se infiltrira u kriminalnu organizaciju kojom rukovodi Frenk Kostelo (Džek Nikolson) u isto vreme kada se jedan od njenih pripadnika, Kolin Saliven (Met Dejmon) infiltrira u policiju. Obojica ubrzo počinju da shvataju da u svojim redovima imaju špijune. 

Obrt: Tek što se ponadao da je na bezbednom nakon smrti Kostigena i Kostela, Saliven gubi život u potpuno neočekivanom trenutku i to od ruke svog "kolege", policajca Šona Dignama (Mark Volberg). 

Borilački klub (1999)

Čovek koji pati od insomnije i bolno dosadnog života (Edvard Norton) narator je i glavni protagonista filma "Borilački klub". On se susreće sa Tajlerom Dardenom (Bred Pit) s kojim pokreće ilegalni klub koji ljudima omogućava da se tuku do mile volje. 

Obrt: Narator i Tajler su jedna te ista osoba.

Beži! (2017)

Debitantski horor film Džordana Pila odneo je 2017. Oskara za najbolji scenario i to s razlogom. Ova neobična kritika rasizma u savremenom američkom društvu govori o Krisu (Danijel Kaluja), mladom Afroamerikancu, koji prvi dolazi na zabavu roditelja svoje devojke belkinje Rouz (Alison Vilijams) i otkriva da njena porodica krije mračnu tajnu. Kris pokušava da je nagovori da što pre odu, ali ubrzo otkriva da to neće biti moguće.

Obrt: Kris je u pravu, ali ono što ne zna je da je Rouz deo velike zavere. Kris shvata da je ona bila mamac koji ga je privukao u zajednicu koja sebi produžava životni vek, tako što mozgove svojih voljenih presađuje u tela mladih i zdravih crnaca. 

Memento (2000)

Film "Memento" predstavlja sećanje, unutar sećanja kroz dva paralelna vremenska toka glavnog protagoniste Lenarda (Gaj Pirs) koji pokušava da pronađe čoveka koji je silovao i ubio njegovu ženu. Međutim, potragu otežava njegova anterogradna amnezija, odnosno nesposobnost kreiranja novih sećanja. Zato on svakodnevno sam sebi ostavlja poruke sa upozorenjima i zaključcima. Film se vraća kroz vreme i postepeno rešava zagonetku, ali je takođe i dodatno komplikuje. 

Obrt: Lenard shvata da je njegovo pravo ime Semi Dženkis i da se već osvetio silovatelju svoje žene, ubivši ga, a da je ubica njegove supruge... on sam.

Siroče (2009)

Bračni par Kejt i Džon Kolman usvaja pametnu devetogodišnjakinju Ester (Izabel Furman), ali s vremenom shvataju da s njom nešto nije u redu. Časna sestra iz sirotišta u kom je Ester boravila otkriva im da devojčica ima tragičnu i misterioznu prošlost i da joj oni nisu prvi usvojitelji.

Obrt: Ester ima više od trideset godina i poremećaj rasta koji čini da izgleda mnogo mlađe nego što zapravo jeste. Takođe, ona je i nemilosrdni ubica.

Duhovi u nama (2001)

Nikol Kidman je Grejs, majka koja pokušava da zaštiti svoje dvoje dece od duhova koji opsedaju njihovu viktorijansku vilu. Mališanima nikada nije dozvoljeno da izlaze napolje, jer pate od bolesti koja ih čini preosetljivim na sunce. Ili barem tako misle...

Obrt: Ispostavlja se da su duhovi zapravo Grejs i njena deca, a da su njena priviđenja zapravo živi ljudi koji su otkrili njihovo prisustvo u svojoj kući.

Prestiž (2006)

Film prati rivalstvo između dva mađioničara Alfreda Bordena (Kristijan Bejl) i Ruperta Anžijera (Hju Džekmen) koji rade sve što mogu da jedan drugog nadmudre izvlačeći iz rukava naizgled nemoguće trikove.

Obrt: Gledaoci otkrivaju da Borden ima blizanca koji redovno učestvuje u njegovim trikovima, dok Anžijer svake noći koristi Teslinu tehnologiju, kako bi kreirao, a zatim ubio svog klona u zastrašujućoj mađioničarskoj tački sa rezervoarima vode.

Planeta majmuna (1968)

Tri naučnika se bude stotinama godina nakon što su lansirani u svemir, otkrivši da su sleteli na planetu na kojoj majmuni vladaju ljudima.

Obrt: Kada lik kojeg tumači Čarlton Heston beži iz svoje ćelije i otkriva da iz peska proviruje Statua Slobode. Ispostavlja se da je planeta na koju su sleteli, zapravo Zemlja.

Sedam (1995)

Dejvid Mils (Bred Pit) i penzionsani policijski inspektor Vilijam Somerset (Morgan Frimen) pokušavaju da uhvate serijskog ubicu Džona Doua (Kevin Spejsi) kog je sedam smrtnih grehova inspirisalo na njegova ubistva. 

Obrt: Ubica se sam predaje Milsu i Somersetu, naizgled pre nego što će počiniti svoja poslednja dva ubistva, sa motivima grehova zavisti i gneva. Međutim, to je takođe deo njegovog plana. On objavljuje Milsu da je iz zavisti ubio njegovu trudnu suprugu. U očajanju Mils ubija Doua čime pada pod smrtni greh gneva i ispunjava viziju ubice.

Dežurni krivci (1995)

Verbal Kint, sitni prevarant, jedan je od samo dvojice preživelih u masakru i požaru na brodu u luci Los Anđelesa. On u zamenu za potpuni pravni imunitet, prepričava federalnom agentu Dejvu Kujanu događaje koji su prethodili ubijanju svedoka u luci, a koji se tiču velike pljačke oružja i jednog od najtražnijih kriminalaca, misterioznog Kajzera Sozea. 

Obrt: Na kraju filma saznajemo da je Kint sve izmislio - on je Kajzer Soze.

Uskoro opširnije na Euronews.rs

Komentari (1)

Ana

26.08.2021 12:53

Koje ste legende, dal ste otkrili kraj svakog filma

Kultura