Aktuelno iz kulture

Deset filmova koji su obeležili detinjstva devedesetih

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

26/08/2021

-

07:02

Deset filmova koji su obeležili detinjstva devedesetih
Filmovi - Copyright Printskrin/Youtube/Unseen Trailers, Movieclips

veličina teksta

Aa Aa

Svet filma nikada nije bio tako bogat ostvarenjima namenjenim deci, kao devedesetih godina prošlog veka. Iako je tada došlo do prave eksplozije Diznijevih animiranih filmova, snimljeno je i mnogo igranih ostvarenja za najmlađe.

Izdvajamo deset igranih filmova devedesetih, kojih se sa setom seća većina onih koji su u to vreme bili deca.

Dr Dulitl (1998)

Mnogi glumci su igrali čuvenog veterinara koji ima sposobnost da razgovara sa životinjama, ali niko tako upečatljivo kao Edi Marfi. "Dr Dulitl" samo je idejno zasnovan na dečjim pričama pisca Hjua Loftinga, ali zapravo ne sadrži radnju iz knjiga. 

U filmu Džon Dulitl je lekar, koji od detinjstva ima sposobnost da komunicira sa životinjama. On je dugo krio svoj dar i potpuno zaboravio na njega, ali ga čudnim spletom okolnosti, ponovo otkriva i počinje da pomaže povređenim životinjama. 

Paralelno, mora da dokaže svoju ljubav prema mlađoj ćerki i spase svoju lekarsku praksu.

Film je postigao uspeh na blagajnama, što je dovelo do snimanja nastavka, a kasnije i rimejka.

Kapetan Kuka (1991)

Šta bi se desilo da je Petar Pan otišao iz Nedođije i konačno odrastao? Na to pitanje odgovara film "Kapetan Kuka" u kom je uloga odraslog Petra poverena legendarnom Robinu Vilijamsu. On je potpuno zaboravio na svoj nekadašnji život u zemlji iz mašte i sada ima suprugu i decu. Međutim, kada mu zli kapetan Kuka otme sina i ćerku, primoran je da se vrati na mesto gde je sve počelo i priseti se prošlih vremena.

Film je režirao Stiven Spilberg, a pored Vilijamsa, u njemu igra još velikih imena, kao što su Dastin Hofman (Kapetan Kuka), Džulija Roberts (Zvončica) i Megi Smit (Vendi).

Nominovan je za Oskara u pet kategorija, ali je prihod na blagajnama, uprkos uspehu bio manji nego što je očekivano. 

Badi, pas košarkaš (1997)

Dečak Džoš ostaje bez oca i sa majkom i sestrom odlazi da živi u drugom gradu. Teško se uklapa u novu školu i okleva da se prijavi za školski košarkaški tim, kada slučajno pronalazi izgubljenog zlatnog retrivera i daje mu ime Badi. Ispostavlja se da je Badi veliki talenat za košarku, ali se uskoro pojavljuje i njegov pravi vlasnik. 

Kritičari mu zameraju da je suviše jednostavan, kao i "rupe" u scenariju, ali je ovaj film prirastao za srce generacijama dece i odraslih.

Park iz doba jure (1993)

Još jedan film Stivena Spilberga na listi bio je omiljen, kako deci, tako i odraslima. Odvija se na  izmišljenom ostrvu Nublar u blizini Kostarike, gde je bogati biznismen Džon Hamond sa timom genetičara stvorio park prepun dinosaurusa. Kada sabotaža dovodi do nestanka struje na ostrvu, između ljudi i džinovskih zveri više ne postoje zaštitne barijere i mala grupa posetilaca, uključujući i Hamondove unuke, bori se za opstanak i bekstvo sa ostrva.

Film je zasnovan na romanu Majkla Krajtona, a studiji su se utrkivali ko će da otkupi prava na ekranizaciju i pre nego što je knjiga objavljena. Spilberg je pobedio uz podršku Univerzal studija. Za to vreme film je predstavljao prekretnicu u kompjuterski generisanim slikama i upotrebi animatronika dinosaurusa u prirodnoj veličini. Film je u bioskopima zaradio 312 miliona dolara i držao je rekord po najvišoj zaradi na blagajnama sve do 1997. kada ga je sa trona skinuo "Titanik".  

Matilda (1996)

Kao i mnoge druge priče britanskog dečjeg pisca Roalda Dala, knjiga "Matilda" po kojoj je snimljen film iz 1996. je pomalo mračna i čudna, predstavljajući većinu odraslih kao nezainteresovane i čak nasilne . 

Glavna junakinja Matilda Vormvud (Mara Vilson) je pametna i samostalna devojčica, koju roditelji i stariji brat zanemaruju i maltretiraju, a ni ona njima ne ostaje dužna, praveći im sitne smicalice. Međutim, Matilda jednog dana otkriva da kada se naljuti, ima telekinetičke moći. 

Film je režirao Deni Devito i dobio je pozitivne ocene i publike i kritike, ali nije postigao komercijalni uspeh.

Betoven (1994)

Mnogi bernardinci devedesetih dobili su ime po Betovenu, četvoronožnom junaku iz istoimenog filma koji je lajao svaki put kada čuje Betovenovu "Petu simfoniju". 

U filmu dvojica lopova kradu štence iz prodavnice kućnih ljubimaca, ali jedan od njih beži i nalazi utočište u kući porodice Njutn. Međutim, Betoven upada u oko veterinaru dr Hermanu Vorniku koji se tajno bavi eksperimentima na životinjama i smišlja pakleni plan da se domogne pametnog psa.

U prva dva filma o Betovenu glavna uloga pripala je bernardincu po imenu Kris. Iako više nije među živima, njegov trener Tereza Miler, rekla je da je uživao u dugoj penziji sa svojom porodicom.

Iako film nije dobio dobre ocene kritike, obeležio je detinjstva mnogih koji su odrastali devedesetih.

Bejb (1995)

Farmer Artur Hodžet na vašaru dobija kao nagradu prase po imenu Bejb, odvodi ga na svoju farmu i prepušta na čuvanje psima ovčarima. Igrom slučaja, prasence otkriva svoj talenat za ovčarstvo i sa svojim vlasnikom odlazi na takmičenje za pse ovčare. 

Pored toga što je dobio odlične ocene publike i kritike, "Bejb" je uticao i na porast broja vegetarijanaca u Americi, posebno među mladima. Džejms Kromvel koji je u filmu igrao Artura Hodžeta, postao je vegan i posvetio se podizanju svesti o intelektualnim, emocionalnim i društvenim kapacitetima životinja.

Moj prijatelj Vili (1993)

Priče o prijateljstvu dece i životinja uvek razgale srca, a to je i slučaj sa ovim filmom o dečaku Džesiju i orki po imenu Vili. Džesi nema roditelje i često menja porodice, provodeći većinu vremena na ulici. Međutim, jedne noći upada u zabavni park gde je glavna atrakcija jedna orka. Između deteta i velikog morskog sisara rađa se neočekivana bliskost. 

Film je postigao ogroman komercijalni uspeh, zaradivši preko 153 miliona dolara na blagajnama, a prodat je na gotovo devet miliona videokaseta.

Snimljena su dva nastavka filma, kao i televizijska serija, a veliku popularnost dobila je i muzička tema "Will You Be There", koju je potpisao Majkl Džekson.

Sam u kući (1990)

Film o dečaku Kevinu koji igrom slučaja ostaje sam u kući tokom zimskih praznika i štiti dom od dvojice provalnika ima status kultnog, a Mekolija Kalkina učinio je najtraženijom dečjom zvezdom devedesetih. 

"Sam u kući" držao je Ginisov svetski rekord kao komedija sa najvišom zaradom u bioskopima, sve do 2011. kada ga je smenio film "Mamurluk u Bangkoku". Iako su tvorci francuskog filma "3615 code Pere Noel" tvrdili da je reč o plagijatu, nisu uspeli to i da dokažu, a ljubitelji franšize dobili su još tri nastavka priče o nestašnom i pametnom dečaku.

Džumandži (1995)

"Džumandži" je avanturistički film reditelja Džoa Džonstona koji je delimično zasnovan na dečjoj knjizi Krisa Van Alsburga, koji potpisuje i scenario.

Džumandži je zapravo natrpirodna društvena igra koja igrače uvlači u svoj svet pun opasnosti. Među njima je i Alan Pariš (Robin Vilijams) koji kao dečak ostaje zaglavljen u tom paralelnom univerzumu. Dvadeset šest godina kasnije, Periša oslobađa dvoje mališana i zajedno pokušavaju da završe igru i obrnu sav haos koji je napravila.

Film je postigao veliki komercijalni uspeh, a snimljena su i dva nastavka - "Welcome to the Jungle" (2017) i "The Next Level" (2019).

Komentari (0)

Kultura