Aktuelno iz kulture

Deset filmova za uživanje u jeseni

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

26/09/2021

-

08:20

Deset filmova za uživanje u jeseni
Deset filmova za uživanje u jeseni - Copyright Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Jesen je i kalendarski zvanično tu, što znači da filmoljupci na severnoj hemisferi sada imaju duže i hladnije noći, idealne za ušuškavanje i gledanje filmova.

Iako nam ova sezona donosi izobilje novih ostvarenja, kućni bioskopski repertoar možete obogatiti i mnogim klasicima, u kojima jesen izgleda kao najlepše godišnje doba.

Mi vam predstavljamo deset takvih filmova:

1. "Fantastični gospodin Lisac" (2009)

Svi filmovi Vesa Andersona dobri su za uživanje u prohladnim jesenjim noćima, ali nijedan nema tako jesenji kolorit, kao njegov "Fantastični gospodin Lisac". Ovaj maštoviti animirani film o pobuni jednog lisca protiv zlih farmera prepun je zvezda, pa tako glasove glavnim protagonistima pozajmljuju Meril Strip, Džordž Kluni, Bil Marej, Vilem Dafo i mnogi drugi. 

Jedini razlog što je 2009. "Gospodin Lisac" propustio da dobije Oskara je taj što je u konkurenciji bio film "Do neba" (Up), koji je na kraju osvojio to priznanje.

2. "Male žene" (2019)

Legendarni likovi iz romana Luize Mej Alkot kroz svoje odrastanje prolaze mnoga godišnja doba, ali avanture Džo, Meg, Ejmi, Bet i njihovog druga Lorija u ekranizaciji Grete Gervig idealne su za gledanje u sezoni jesen/zima. 

3. "Jesen u Njujorku" (2000)

Romantična tragedija o vremešnom srcelomcu Vilu (Ričard Gir) i mladoj, ali smrtno bolesnoj devojci Šarlot (Vinona Rajder) koji se zaljubljuju jedno u drugo, istovremeno je priča o lepotama Njujorka u jesen.

Kritičari nisu imali mnogo pohvala za ovo ostvarenje, ali bojama jeseni u ovom filmu se nema šta zameriti.

4. "Alabama, slatki dome" (2002)

Klasična romantična komedija prati priču modne dizajnerke koja se stidi svojih korena. Međutim, nakon što se vrati kući kako bi roditeljima saopštila da se verila i finalizovala razvod sa bivšim mužem, počinje da, kao i gledaoci, uviđa lepotu rodnog Juga.

Iako film govori o Alabami, najvećim delom sniman je u američkoj državi Džordžija i to baš u jesen. 

5. "Kad je Hari sreo Sali" (1989)

Još jedan film koji slavi lepote jeseni u Njujorku stekao je status kultnog.

Hari i Sali su prijatelji, koji su u neprestanoj potrazi za ljubavlju, ali posle jedne noći koju su proveli zajedno, počinju da se pitaju da li intimnost može da uništi drugarstvo. 

6. "Slatki novembar" 

"Novembar je sve što znam i sve što želim da znam", kaže Nelson (Kijanu Rivs) misterioznoj Sari (Šarliz Teron) koja mu je za samo mesec dana zauvek promenila život.

Najromantičnije doba godine Nelsonu je u život donelo ženu koja će mu pokazati da izvan njegovog usamljeničkog života fokusiranog na karijeru postoji ceo jedan živopisni svet. 

7. "Dobri Vil Hanting" (1997)

Jesen je mnogima asocijacija na početak nove akademske godine, a jedan od najboljih filmova smeštenih u to vreme je "Dobri Vil Hanting", delo Meta Dejmona i Bena Afleka, koji su na njegovom scenariju radili upravo dok su bili studenti.

Film prati 20-godišnjeg domara Vila (Met Dejmon), skrivenog matematičkog genija koji, nakon problema sa zakonom, kreće na psihoterapiju i preispituje svoju prošlost i budućnost. Pokojni glumac Robin Vilijams, koji glumi Vilovog psihoterapeuta, dobio je Oskara za sporednu ulogu, a Dejmon i Aflek za najbolji originalni scenario.

8. "Nož u leđa" 

Misterija koju pored kamina rešava detektiv Benoa Blan (Danijel Krejg) u udobnoj kući bogate i potpuno disfunkcionalne porodice Trombi nosi pravu jesenju estetiku i dašak neizvesnosti kakav imaju knjige Agate Kristi.

Sledeće godine u bioskopima će biti i drugi deo ovog filma, koji je delimično sniman u Beogradu, pa je to dodatni razlog da se nađe na vašoj jesenjoj listi.

9. "Čudesni život Amelije Pulen" (2001) 

Iz perspektive reditelja Žan Pjer Ženea, malo jeseni možes se naći u svim godišnjim dobima.

Specifična fotografija i kolorit u ovom ostvarenju koje je našlo mesto u 1.000 najboljih filmova svih vremena prema izboru Njujork tajmsa, kao i druga Ženeova dela ("Delikatesi", "Veridba je dugo trajala", "Mali genijalac") čine "Ameliju" jesenjim filmom, mada je zapravo, film za sva vremena.

10. "Legenda o jeseni" (1994)

Prevodioci širom sveta pali su na ispitu kada je reč o filmu "Legends of the Fall" reditelja Edvarda Cvika, koji govori o biblijskom padu čoveka. Pošto se na engleskom i za "pad" i za "jesen" koristi ista reč "fall", mnoge države su distribuirale kultno ostvarenje kao "Legendu o jeseni", uključujući i Srbiju.

Ipak, smene godišnjih doba u ovom 133 minuta dugom ostvarenju zapravo mu daju jesenju notu.

Komentari (0)

Kultura