Aktuelno iz kulture

Dvadeset najpopularnijih naslova u jubilarnoj 25. Noći knjige

Komentari

Autor: Tanjug

14/12/2021

-

09:25

Dvadeset najpopularnijih naslova u jubilarnoj 25. Noći knjige
Promo/Laguna - Copyright Promo/Laguna

veličina teksta

Aa Aa

Jubilarna 25. Noć knjige održana je na 63 lokacije u 33 grada širom Srbije, a predstavnici izdavačke kuće "Laguna" izdvojili su 20 najtraženijih naslova na ovogodišnjoj manifestaciji.

Prvo mesto na listi najtraženijih naslova u Noći knjige zauzela je knjiga "Zanimljiva istorija Srba u 147 priča" Momčila Petrovića, koja beleži i osvetljava one događaje i pojedince za koje u zvaničnim hronikama često neopravdano nije bilo mesta.

Promo/Laguna

 

Između ostalog, ovo delo pokušava da da odgovore na pitanja kao što su: ko je Miloša Obrenovića naučio da pije viski, kako je falsifikovan govor na Njegoševoj sahrani, koji je general naredio prebijanje Ðure Jakšića i zašto su Srbi poraženi na Čegru...

Švedski pisac Fredrik Bakman i dalje drži pažnju čitalačke publike svojim bestselerom "Čovek po imenu Uve", ali i delom "Mi protiv vas", kojim želi dati odgovor na pitanje da li već slomljen grad može preživeti još jednu tragediju?

Među favoritima čitalaca našao se i skandinavski pisac kriminalističkih romana Ju Nesbe, a u posebnom fokusu bila su njegova dela "Ostrvo pacova i druge priče" i "Stručnjak za ljubomoru i druge priče".

Promo/Laguna

 

Zbirka "pet priča iz bliske budućnosti" - "Ostrvo pacova" vodi čitaoce u postpandemijsku Ameriku, gde imućni na vrhovima nebodera čekaju na evakuaciju, dok se oni manje srećni bore po ulicama za opstanak.

Prema rečima predstavnika Lagune, zbirka pripovedaka "Stručnjak za ljubomoru" bavi se "najsnažnijim osećanjima", a "Nesbe u svom dobro poznatom maniru prikazuje potencijalno smrtonosne posledice ljubomore, žudnje i neverstva".

Knjiga "Deca Volge" ruske književnice tatarskog porekla Guzelj Jahine obuhvata oko 20 godina burne ruske i sovjetske istorije i opisuje život nemačke autonomne zajednice u stepama kraj Volge.

Kategorija tinejdž knjiga donela je serijal "Noćna škola" K. Dž. Doerti - u njemu se devojci Eli ceo svet počinje raspadati kada joj brat nestane, ona bude uhapšena, a roditelji odluče da je pošalju u internat koji u sebi krije mnoštvo tajni.

Promo/Laguna

 

Pisac Ðorđe Lebović našao se na spisku sa svoja dva dela - zbirkom autentičnih logorskih priča "Anđeli neće sići sa neba" i hronikom jednog detinjstva "Semper idem", koju novinar Teofil Pančić naziva "prvim remek-delom 21. veka u srpskoj književnosti".

Bestseler u kategoriji psihologije "Dete u tebi mora da pronađe svoj zavičaj" Štefani Štal predstavlja "program za praktičan rad s 'unutrašnjim detetom'", a prema rečima predstavnika Lagune, brojne vežbe opisane u knjizi "pomoći će nam da se oslobodimo usvojenih obrazaca koji nas stalno dovode u sukobe sa nama samima i sa našom okolinom".

Promo/Laguna

 

U kategoriji dečjih knjiga posebno se istakao "Deda Mrazov novi posao" Mikelea D'Injacija, s ilustracijama Serđa Olivotija - u ovom delu kriza natera Deda Mraza da počne da traži neki novi posao.

Među ostalim popularnim naslovima našli su se i klasik Džordža Orvela "Životinjska farma", "Una" Mome Kapora, triler Lusi Foli "Spisak zvanica", "Zamalek" Dejana Tiaga-Stankovića, "Forest Gamp" Vinstona Gruma, "Nisam kriva" Jelene Bačić Alimpić, kao i ljubavni romani "Izgubljena sestra" Lusinde Rajli i "Zabava tek počinje" Sofi Kinsele.
 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Kultura