Aktuelno iz kulture

Nikad objavljene pesme Dejvida Bouvija i Toma Džounsa: O ovim se trakama šuškalo decenijama, a uskoro će se slušati

Komentari

Autor: BBC / S. R.

02/06/2021

-

22:20

Nikad objavljene pesme Dejvida Bouvija i Toma Džounsa: O ovim se trakama šuškalo decenijama, a uskoro će se slušati
Nikad objavljene pesme Dejvida Bouvija i Toma Džounsa: O ovim se trakama šuškalo decenijama, a uskoro će se slušati - Copyright AP/Stephen Chernin

veličina teksta

Aa Aa

Prošle godine na svetlo dana isplivala je ogromna zaboravljena kolekcija nikad objavljenih pesama slavnih izvođača, među kojima su Dejvid Bouvi, Mark Bolan i Tom Džouns, a jedna mala izdavačka kuća sada radi na njihovoj digitalizaciji koja će trajati barem dve godine.

Postoji nešto gotovo mitski u pronalasku nepoznatih snimaka muzičkih heroja. Pre nego što je digitalno snimanje postalo standard devedesetih, umetnici su se oslanjali na relativno glomazne (i skupe) analogne trake.

Dosad smo više puta imali priliku da čujemo da su pronađene "izgubljene trake" velikih izvođača. Tako su master trake Luisa Armstronga i njegovog All Stars, umalo završili na smetljištu, nakon velikog čišćenja u Kolumbija rekordsu osamdesetih, kao i nosači zvuka Joy Division u Stroberi studiju.

Iza sebe ostavio 67 sanduka

Ipak, retko kad je tako veliko blago prekrio zaborav, kao posle smrti engleskog producenta Džoa Mika 1967. godine. On je iza sebe ostavio 67 sanduka sa oko 1.900 traka sa pesmama prvog benda Dejvida Bouvija The Konrads, Toma Džounsa, Reja Dejvisa, Bila Farija i mnogih drugih.

Nakon Mikovog samoubistva, trake je pažljivo sačuvao tada mladi muzičar i biznismen Klif Kuper, a pre nekoliko meseci ih je otkupila nezavisna izdavačka kuća Čeri Red rekords.

Pexels

 

"O ovim trakama se šuškalo decenijama. Klif je čuvao ove stvari pola veka i sad je naš posao da ih iznesemo na svetlo dana", kaže direktor kataloga Čeri Red i nekadašnji muzički novina Džon Rid.

Kuper je u početku planirao da kupi neku od Mikove opreme iz njegovog stana, ali je na posletku dobio kovčeg sa trakama, uz obećanje advokatu da će ih koristiti za proučavanje Mikove produkcije, pošto bi u slučaju objavljivanja došlo do „parnične noćne more“, zbog ugovornih obaveza.

"Tu je bilo tako mnogo slavnih izvođača i tako mnogo neobjavljene muzike, da sam smatrao da je važno da sačuvam ove trake u kolekciji, a da ih ne rasparčavam", kaže Klif Kuper.

Kuper ih je 2008. stavio na aukciju, ali se predomislio, plašeći se da bi neka kompanija mogla da iskoristi samo pesme najpoznatijih izvođača, a da bi ostale ponovo potonule u zaborav. Na kraju je sam sabotirao prodaju, tako što je stavio previsoku cenu i niko nije želeo da ih kupi.

Zahvaljujući tome, uskoro ćemo dobiti pravi vremeplov, koji će neke od najkvalitetnijih izvođača šezdesetih ponovo učiniti aktuelnim.

Komentari (0)

Kultura