Aktuelno iz kulture

Ko je bio Luis Vejn, slikar iz novog filma Benedikta Kamberbača?

Komentari

Autor: ArtNet

26/12/2021

-

22:06

Ko je bio Luis Vejn, slikar iz novog filma Benedikta Kamberbača?
Ko je bio Luis Vejn, slikar iz novog filma Benedikta Kamberbača? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Luis Vejn, popularni britanski ilustrator iz viktorijanskog perioda Velike Britanije, bio je poznat po svojim crtežima mački, a njegova životna sudbina toliko inspirativna, da je ovekovečena u novom filmu sa Benediktom Kamberbačom u glavnoj ulozi.

Vejnovi crteži pojavljivali su se u engleskoj štampi, dečjim knjigama i na prazničnim čestitkama, ali je sa starošću njegovo mentalno zdravlje počelo da propada i primljen je u Bolnicu Springfild, piše ArtNet.

Međutim, imao je tako verne sledbenike da je ubrzo prebačen u Kraljevsku bolnicu u Betlemu, najstariju psihijatrijsku ustanovu na svetu, koja je još tada ekperimentisala sa alternativnim pristupima lečenja psihičkih oboljenja.

Mnoga njegova dela nastala su upravo tu, a u čast novog filma, Bolnica u Betlemu organizovala je izložbu Vejnovih dela, kako onih koji su u njenom vlasništvu, tako i pozajmljenih slika iz privatnih kolekcija.

Novi film "The Electrical Life of Louis Wain" prati život umetnika od trenutka kada zbog smrti oca, mora da preuzme brigu nad majkom i pet sestara.

Njegovi slikarski radovi srećom se dopadnu uredniku "Ilustrovanih londonskih vesti", gde dobija posao ilustratora. 

Sreća mu još jednom pokuca na vrata, kada upozna Emili Ričardson, novu guvernantu njegovih sestara, s kojom uplovljava u skladan brak. 

Njih dvoje ubrzo udome uličnu mačku kojoj daju ime Piter. Koliko god za viktorijansko doba bilo neobično držati mačku kao ljubimca, još je neobičnije slikati slike inspirisane gotovo isključivo mačkama.

Film je režirao Vil Šarp, a pored Kamberbača, Vejnovu ženu igra Kler Foj. 

Njujork Tajms opisao je ovo ostvarenje "neodoljivim", zaključivši da film daje "duboko human autoportret" jednog umetnika.

Komentari (0)

Kultura