Aktuelno iz kulture

Pobunjene čitateljke osnovale regionalnu književnu nagradu "Štefica Cvek"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/12/2021

-

12:27

Pobunjene čitateljke osnovale regionalnu književnu nagradu "Štefica Cvek"
Pobunjene čitateljke osnovale regionalnu književnu nagradu "Štefica Cvek" - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Udruženje Pobunjene čitateljke dodeliće u januaru 2022. godine upravo ustanovljenu regionalnu književnu nagradu "Štefica Cvek".

Godinama unazad Pobunjene čitateljke prate domaću i regionalnu književnu produkciju i intervenišu u javne kulturne politike koje često zanemaruju žensko stvaralaštvo. Ove jeseni odlučile su da nastave rad na afirmaciji ženskog i ostalih marginalizovanih stvaralaštava, a jedna od ključnih aktivnosti u tom pravcu jeste osnivanje regionalne književne nagrade "Štefica Cvek".

"Odlučile smo da nagradu nazovemo po liku iz romana Dubravke Ugrešić `Štefica Cvek u raljama života` ne samo zato što je Dubravka Ugrešić prva žena dobitnica NIN-ove nagrade, već zato što je u pitanju klasik jugoslovenske književnosti i neizostavni deo regionalne feminističke lektire", navode Pobunjene čitateljke koje su za naziv ove nagrade odobrenje dobile od same autorke kultnog romana.

Nagrada "Štefica Cvek" ustanovljena je kao regionalno priznanje, a ove godine pokrivaće BHSC govorno područje i sve prozne knjige koje su objavljene od 1. januara do 1. decembra 2021. Osnivanje nagrade podrazumeva istraživanje regionalne književne produkcije i prikupljanje preporuka knjiga od pedesetak kulturnih radnica i radnika iz zemalja sa BHSC govornog područja - književnica:ka, kritičarki:a, novinarki:a, urednica:ka i drugih.

Kako je reč o priznanju nekompetitivnog karaktera, Pobunjene čitateljke na osnovu obavljenog istraživanja i analize preporuka neće dodeliti samo jednu nagradu, već će napraviti izbor knjiga za koje smatraju da su vredne pažnje.

Fokus će biti na proznim ostvarenjima (romani i zbirke kratkih priča) pobunjene književnosti, odnosno književnosti koja se bavi ženskim, feminističkim i kvir temama (ili raznolikim temama pristupa na feministički i kvir način), ali su dobrodošla i dela manjinske, antikolonijalne ili neomarksističke književnosti, kao i dela koja su estetski inovativna.

Promo

 

Osnivanje nagrade "Štefica Cvek" podržali su USAID, Evropska unija, Nacionalna koalicija za decentralizaciju i Fondacija Jelena Šantić.

Udruženje Pobunjene čitateljke postoji od 2014. godine i čine ga književne kritičarke i druge radnice i radnici u kulturi čiji se rad vezuje za odgovoran, društveno-angažovani pristup književnosti. Misija ovog udruženja je ohrabrivanje mladih kritičarki da svojim radom istupe u javnost i intervenišu u postjugoslovenskom književnom polju koje je često pod uticajem patrijarhalnih, seksističkih i nacionalističkih obrazaca.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura