Aktuelno iz kulture

"Povratak u Hogvorts": O prijateljstvima, poljupcima i tajnama kinematografije u specijalu o filmovima "Hari Poter"

Komentari

Autor: CNN

01/01/2022

-

18:23

"Povratak u Hogvorts": O prijateljstvima, poljupcima i tajnama kinematografije u specijalu o filmovima "Hari Poter"
Povratak u Hogvorts - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

"Dvadeseta godišnjica Harija Potera: Povratak u Hogvorts", dugoočekivani specijal koji je ponovo okupio zvezde sveta čarobnjaka, konačno je objavljen na HBO Maks, a na CNN se može pročitati i kritika tog ostvarenja.

Američka mreža ocenjuje da je ovaj dokumentarac "pogodio" ravnotežu između topline i humora, kao i dubljeg uvida u živote mladih glumaca, koji su odrastali na filmskom setu tokom cele jedne decenije.

Specijal, koji traje oko 100 minuta, podeljen je u četiri poglavlja, od kojih svako pokriva po dva filma iz franšize - i ilustruje anegdote i sećanja glavnih likova.

Kada Ema Votson i Rupert Grint razgovaraju o neprijatnosti koju su osećali u susret prvom poljupcu Rona i Hermione, to je u dokumentarcu ilustrovano ne samo scenom iz filma, nego i onim snimcima koji nisu završili u konačnom "pakovanju". 

Kritičari ocenjuju da su suze kojih je bilo u "Povratku u Hogvorts" bile "neizbežne", naročito ako imamo u vidu da je nekoliko glumaca, važnih za ovu franšizu preminulo prethodnih godina, a među kojima su Ričard Heris, Alan Rikman i nedavno Helen Mekrori.

Džoan K. Rouling, koja je i stvorila svet malog čarobnjaka, a koja je umešana u kontroverze o rodnom identitetu i pravima trans osoba, nije se direktno pojavila u ovom specijalu, nego kroz arhivske snimke iz intervjua koji je dala 2019.

profimedia

 

Niko se u dokumentarcu nije dotakao "zapaljivih" tema zbog kojih su se od spisateljice distancirale mnoge zvezde franšize, ali su zato pričali o velikoj popularnosti njenih knjiga i njihovog uticaja na njihovu karijeru i odrastanje.

Između ostalog, pretplatnici HBO Max imaju priliku da vide i kako je tekao proces odabira glavnih likova, iz kategorije mladih i tada potpuno nepoznatih glumaca, okruženih velikim imenima britanskog teatra i kinematografije, među kojima su Helena Bonam Karter, Robi Koltrejn, Rejf Fajns, Džejson Ajzak i Geri Oldman.

Posebna poslastica je prizor Fajnsa u ulozi Voldemora pre nego što mu digitalno "izbrišu" nos. 

Tom Felton koji je igrao Draka Melfoja, priznao je da uprkos tome što je bio okružen takvim velikanima, on tada nije znao ko su oni.

Ema Votson govorila je o izazovima dece koja se bave glumom i kako je na pola franšize poželela da odustane od svega, jer nije mogla da se navikne na to da je postala planetarno poznata.

U najemotivnijim trenucima u dokumentarcu, mladi glumci opisuju prirodu svojih odnosa i stvarna prijateljstva koja su izgradili živeći u tom izmaštanom svetu.

profimedia

 

CNN ocenjuje da uprkos tome što bi mnogi mogli pretpostaviti da ima pomalo glume i insceniranja u ovakvim susretma pred kamerom, ti trenuci u slučaju "Povratka u Hogvorts" izgledaju dovoljno autentično.

"Sve u svemu, 'Povratak u Hogvorts' je možda više ispunjen magijom, nego konstantno magičan. Ali kad se specijal uradi kako treba, novi put u uspomene na ovom striming servisu, ne samo da inspiriše gledaoce da se vrate starim filmovima, nego za razliku od većine unapred planiranih obeležavanja godišnjica u Holivudu, baca i neku vrstu čarolije, prizivajući opipljiv osećaj zajedničkog iskustva koje su proživeli ovi dečaci i devojčice", zaključuje se u kritici.

 

Komentari (0)

Kultura