Aktuelno iz kulture

Istoričar umetnosti otkrio da je slika koju je kupio za manje od 90 dolara originalni rad Van Dajka

Komentari

Autor: Guardian

11/01/2022

-

22:55

Istoričar umetnosti otkrio da je slika koju je kupio za manje od 90 dolara originalni rad Van Dajka
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kristofer Rajt, ugledni britanski istoričar umetnosti, tokom pet decenija karijere pronašao je nekoliko vrednih slika velikih majstora u privatnim i javnim kolekcijama, a sada je jednu pronašao i u sopstvenom domu.

Naime, on je 1970. od jednog dilera otkupio sliku za koju je verovao da je kopija dela Antonisa van Dajka, ali je nedavno otkriveno da je reč o originalu.

Rajt koji je sliku otkupio za 65 funti (manje od 90 dolara), procenjuje da bi ona mogla da dostigne gotovo deset puta veću cenu, ali nije neobično ni da Van Dajkovi radovi budu prodati za sedmocifrene iznose.

Slika koja predstavlja portret Izabele Klare Eugenije, španske princeze i regenta Španske Holandije, godinama je visila u njegovom salonu. Međutim, sada kada je shvatio njen značaj, Rajt želi da je čuva u nekoj javnoj instituciji.

Daće je u trajni zajam Kenon Hol muzeju u Barnsliju, u kojoj se nalazi velika kolekcija holandskih i flamanskih slika 17. veka.

Više pažnje na portret princeze obratio je tek kada mu je u posetu došao Kolin Harison, kustos muzeja Evropske umetnosti u Oksfordu, koji mu je rekao da mu se "dopada njegova slika Van Dajka".

"Kad nešto posedujete, ne obraćate pažnju na to. Kolin je primetio njene ruke", objasnio je Rajt za Guardian.

Inspirisan komentarom svog gosta, istoričar umetnosti je odneo sliku u Institut umetnosti Korto u Londonu, gde je slika ispitana i restaurirana.

"Bila je prljava i imala žutu patinu, ali sada izgleda veličanstveno", rekao je on.

Smatra se da slika potiče iz perioda između 1628. i 1632. godine kada je Van Dajk radio u Engleskoj, najviše za kralja Džejmsa Prvog i kao dvorski slikar princeze. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura