Planeta

Tornado odneo porodičnu sliku 200 kilometara, vlasnik ipak pronađen

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/12/2021

-

21:05

Tornado odneo porodičnu sliku 200 kilometara, vlasnik ipak pronađen
Tornado odneo porodičnu sliku 200 kilometara, vlasnik ipak pronađen - Copyright Tanjug AP/Katie Posten via AP

veličina teksta

Aa Aa

Kada je Kejti Posten iz grada Nju Olbanija, u Ohaju, u subotu ujutru došla do svog automobila, videla je da se na prozor zakačila jedna fotografija.

Na poleđini crno-bele slike pisalo je "Gerti Svacel i JD Svacel 1942".

Nadajući se da će pronaći vlasnike fotografije, Kejti je potražila pomoć preko društvenih mreža.

Na crno-beloj fotografiji bila je žena u prugastoj haljini i sa  maramom na glavi, koja drži dečaka u krilu. Na poleđini slike pisalo je: "Gertie Svatzell & J. D. Svatzell 1942". 

Nekoliko sati kasnije, Posten je otkrila da je fotografija prešla više od 200 kilometara.

 "Kada sam videla datum, shvatila sam da je to verovatno od kuće koju je pogodio tornado. Kako će drugačije biti tamo? To nije priznanica. To je dobro očuvana fotografija", rekla je Posten, prenosi agencija AP. 

Postavila je fotografiju na Fejsbuk i Tviter i zatražila pomoć u pronalaženju njenih vlasnika. Nadala se da će neko na društvenim mrežama prepoznati sliku, što se i dogodilo.

"Mnogo ljudi je to podelilo na Fejsbuku. Naišao je neko ko se druži sa čovekom sa istim prezimenom, i označili su ga", rekla je Posten (30).

Ta osoba je bila Kol Svacel, koji je prokomentarisao da fotografija pripada članovima porodice u Doson Springsu u Kentakiju, skoro 130 milja (209 kilometara) udaljenom od Nju Albanija, vazdušnom linijom, i 167 milja (269 kilometara) autom. 

U Doson Springsu, gradu od oko 2.700 stanovnika, kuće su sravnjene sa zemljom, drveće je počupano, a timovi za potragu i spasavanje i dalje traže preživele. 

Činjenica da fotografija pređe skoro 130 milja je "neobična, ali ne toliko", rekao je Džon Snou, profesor meteorologije na Univerzitetu Oklahoma.

Tanjug AP/Ryan C. Hermens/Lexington Herald-Leader via AP

 

U slučaju iz 1920-ih, delovi papira su putovali 230 milja od Misurija do južnog Ilinoisa. Kada ga nosi vetar, papir može da dostigne visinu od 25.000 do 30.000 metara iznad zemlje, rekao je on.

Posten planira ove nedelje da vrati fotografiju porodici Svacel.

"To je zaista izvanredno, definitivno jedna od onih stvari, s obzirom na sve što se dogodilo, koja vas tera da razmislite koliko su vredna sećanja i porodično nasleđe", rekla je Posten.

Ona nije bila sama u pronalaženju porodičnih fotografija i školskih slika koje su zbog tornada prešle dalek put.  

"To vam pokazuje moć društvenih medija. Bilo je ohrabrujuće to što je odmah stiglo mnoštvo odgovora od ljudi, koji su tražili podatke o poreklu i govorili: Znam nekoga ko nekoga poznaje i želeo bih da pomognem".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet