Aktuelno iz kulture

Holandski kulturni sektor negoduje zbog kovid pravila, ali našao rešenje: Muzeji postali kozmetički saloni i berbernice

Komentari

Autor: ArtNet

22/01/2022

-

22:37

Holandski kulturni sektor negoduje zbog kovid pravila, ali našao rešenje: Muzeji postali kozmetički saloni i berbernice
Holandski kulturni sektor negoduje zbog kovid pravila, ali našao rešenje: Muzeji postali kozmetički saloni i berbernice - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Oko 70 kulturnih institucija u Holandiji učestvovalo je u neobičnom protestu kojim su želeli da ukažu, kako kažu, na apsurdnost pravila u vezi sa suzbijanjem pandemije u toj zemlji, a koja se ne odnose na pojedine delatnosti, dok istovremeno važe za sektor kulture koji je i dalje prinuđen da ostane zatvoren za posetioce.

Stoga su Muzej Van Goga u Amsterdamu, Kraljevska galerija u Hagu i mnoge druge ustanove kulture pozvale publiku ovog puta, ne da bi uživali u njihovim umetničkim sadržajima, već da bi tokom dva dana u njihovim prostorima, specijalno preuređenim tim povodom, iskoristili usluge koje nude saloni za lepotu, berbernice i teretane. 

Upravo su ove delatnosti, kao i seksualni radnici, protekle nedelje dobile zeleno svetlo od strane predstavnika vlasti, da nastave sa uobičajenim radom iako koronavirus i dalje hara. S druge strane, kako podsećaju iz kulturnog sektora, njima je u Holadniji onemogućen rad još od decembra, kada je omikron počeo ubrzano da se širi tom zemljom, i mere za umetnički sektor su i dalje ostale na snazi.

profimedia

 

Muzej Van Goga u Amsterdamu je u tokom pomenutog protesta otvorio u svom prostoru improvizovani kozmetički salon, a zainteresovane je prethodno pozvao na šišanje i manikir, uz besplatan ulaz. Ali zainteresovani su plaćali frizerske i kozmetičke usluge, između 19 i 30 evra, i u ponudi je bila, naravno, umetnost oslikavanja noktiju inspirisana Van Gogom, posebno njegovom čuvenom slikom "Zvezdana noć".

"Ova razigrana akcija pruža čoveku preobražaj, ne samo spoljašnji, već i unutrašnji", objavili su na svojoj veb stranici.

Iz muzeja su podsetili na to da je ceo događaj imao za cilj da ukaže na besmisao pravila da usluge koje se odnose na lično doterivanje mogu da posluju uobičajeno, kao da nema pandemije, dok se umetnost i kultura tretiraju drugačije.

"Poseta muzeju je sigurna poseta, i podjednako važna kao i odlazak u kozmetički salon. Samo tražimo doslednost i da pravila budu propisana na način na koji ćemo ih svi razumeti. U ovom trenutku to izgleda da nedostaje", kazala je direktorka muzeja Emili Gordenker, prenosi ArtNet.

 

 

U muzeju Maurichejsau u Hagu, posetioci nisu mogli da vide Vermerovo remek-delo "Devojka sa bisernom minđušom", ali su zato mogli da učestvuju u vežbanju, dok su u međuvremenu organizovani časovi zumbe i joge u Lumburgs muzeju na jugoistoku zemlje.

profimedia

 

Čuvena koncertna dvorana u Amsterdamu, The Het Concertgebouw, ponudila je posetiocima šišanje tokom probe orkestra, pošto je muzičarima preva važećim propisima dozvoljeno da vežbaju, ali ne i da nastupaju pred publikom.

"Krivo je što ja mogu da radim svoj posao, dok ljudi iz muzeja to ne mogu. Pogledajte oko sebe, ima toliko prostora. S druge strane, dozvoljeno je da u supermarketu bude 300 ljudi. To je ludost", kazao je za BBC berberin uz šalu da se brine da zbog nestrpljenja koje oseća nekome ne odseče uho, kao što je to uradio Vinsent sebi.

 

 

Kako prenosi ArtNet, oko 70 muzeja, pozorišta i drugih kulturnih objekata širom zemlje učestvovalo je u ovoj akciji, a planiraju da je nastave uprkos upozorenjima gradonačelnika Amsterdama, ali i predstavnika druga 24 grada Holandije, da će snositi posledice zbog kršenja propisanih pravila u vezi sa radom i ograničenjima zbog suzbijanja pandemije.

Ono što se posebno ističe, jeste to da su sve ustanove kulture zahtevale da posetioci na ulazu pokažu dokaz o vakcinaciji, dokaz o preležanoj koroni ili važeći negativan test. Od svih učesnika akcije, takođe, zahtevalo se da nose maske i drže fizičku distancu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura